Een Amerikaanse rechter heeft Samsung opgedragen uit te leggen waarom het geen boete zou moeten betalen voor het lekken van geheime Apple-patenten.

Samsung had de patenten ter inzage in handen, om zich voor te kunnen bereiden op de slepende patentrechtszaak met Apple.

De documenten van de vertrouwelijke patentovereenkomst tussen Apple en Nokia, Ericsson, Sharp en Philips mocht alleen binnen de context van de patentrechtszaak door betrokken Samsung-juristen bekeken worden.

Amerikaanse rechter Paul Grewel heeft geoordeeld dat Samsung het gerechtelijk bevel geschonden heeft en dat sancties tegen het bedrijf gewettigd zijn.

Naast de betrokken juristen toonde Samsung de geheime patenten ook aan negentig werknemers en honderddertig ongeautoriseerde juristen. Samsung geeft toe de richtlijnen niet te hebben gevolgd, maar deze onbedoeld te hebben gedeeld, en daar spijt van te hebben.

Naast Apple is ook Nokia voor sancties tegen Samsung voor het schenden van de afspraak. De rechter heeft Apple en Nokia gevraagd een straf voor Samsung voor te stellen. De zaak wordt op 9 december behandeld.

Alles over de wereldwijde patentoorlog tussen Apple en Samsung