De iPhone 5S is de eerste smartphone met 64-bit-architectuur. Maar wat houdt 64-bit precies in? En wat betekent het voor jou? NUtech geeft uitleg.

Wat is 64-bit? ​

In een smartphone zit een chip die er onder andere voor zorgt dat het mobiele besturingssysteem draait en werkt. Deze chip heeft een architectuur, ofwel een eigen design waar de chip het meest optimaal mee werkt. Zo heb je bijvoorbeeld chiparchitecturen als ARM, waar onder andere Qualcomm, Nvidia en Samsung gebruik van maken, en X86 van Intel.

Die chiparchitecturen kunnen 32-bit of 64-bit zijn. Op dit moment werken de meeste smartphones met een 32-bit-chip. De 64-bit-architectuur wordt veelal door desktops en laptops gebruikt. Dergelijke apparaten verwerken zwaardere taken en daar is 64-bit meer voor geschikt.

Heel simpel gezegd zorgt 64-bit ervoor dat er rekensommen met hogere aantallen en meer cijfers kunnen worden voltooid, waardoor zwaardere rekensommen worden ondersteund en lichtere rekentaken met minder hoge aantallen efficiënter kunnen worden opgelost. 

Hoe werkt 64-bit?

Door de 64-bit-architectuur kan de chip meer geheugen aanspreken omdat er van 64-bit-registers in plaats van 32-bit-registers gebruik wordt gemaakt. Deze kunnen meer data binnen één handeling verwerken. Dit is voor zwaardere applicaties als bijvoorbeeld Photoshop erg belangrijk.

Een 64-bit-architectuur ondersteunt apparaten met meer dan 4 GB aan werkgeheugen, de limiet van 32-bit. Bij desktops en laptops is 4 GB werkgeheugen of meer eerder de norm dan een uitzondering, waardoor 64-bit in dit segment veel breder wordt ondersteund. Ook smartphones zijn hard op weg om 4 GB aan werkgeheugen te krijgen. De Galaxy Note 3 heeft bijvoorbeeld al 3 GB aan werkgeheugen.

Door de ondersteuning van meer werkgeheugen is het mogelijk dat er ook meer apps in het werkgeheugen kunnen worden opgeslagen. Bij desktops en laptops zorgt meer werkgeheugen ervoor dat gebruikers bijvoorbeeld soepel en snel kunnen multitasken zonder dat het systeem trager wordt.

Wat heb je op dit moment aan 64-bit voor smartphones?

Nog niet zo veel. Hoewel 64-bit een onvermijdelijk vervolg op het huidige 32-bit in smartphones wordt, maakt zowel de hardware als software nog geen optimaal gebruik van 64-bit. Zo nemen apps nog geen gigabytes aan geheugen in en vergen de meeste apps op dit moment niet zodanig veel rekenkracht dat 64-bit nodig is.

De meeste doorsnee-apps als Facebook, Twitter en WhatsApp profiteren daarom nog niet direct van 64-bit. Een app om foto's of video's mee te bewerken, die veelal zware rekentaken moeten uitvoeren, kunnen wel direct van de voordelen van 64-bit gebruikmaken.

Het is aannemelijk dat apps in de toekomst steeds meer van het werkgeheugen vergen, en dat gebruikers ook veel meer apps tegelijkertijd willen draaien om zo beter te multitasken. De toevoeging van 64-bit-architectuur aan chips bereidt deze ontwikkeling voor, waarna apps langzaam steeds meer van de voordelen van 64-bit gebruik kunnen maken.

Daarnaast is het logische stap dat mobiele apparaten op eenzelfde configuratie als desktops en laptops gaan draaien. Hierdoor wordt het mogelijk om apps te ontwikkelen die op verschillende platformen belangrijke overeenkomsten vertonen.

Wanneer krijgen smartphones 64-bit?

Op dit moment is de iPhone 5S de enige smartphone die 64-bit ondersteunt. Het gerucht gaat dat de Galaxy S5 van Samsung ook een chip met 64-bit-architectuur krijgt. Of andere fabrikanten hun smartphones in 2014 ook van 64-bit gaan voorzien, is nog niet bekend.

Dat mobiele apparaten dezelfde hardwarematige ontwikkeling als desktops en laptops gaan meemaken, lijkt met de komst van 64-bit-architectuur voor mobiele apparaten een onvermijdelijke noodzaak die heel veel potentie biedt.