Windows Phone blijft aan populariteit winnen. Vooral in Europa is het besturingssysteem bezig aan een opmars. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Kantar.

In de maanden juni, juli en augustus had Windows Phone volgens Kantar een marktaandeel van 9,2 procent in de vijf grootste markten van Europa (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje).

Een jaar geleden was het aandeel nog slechts 5,1 procent en vorig kwartaal 8,2 procent. Blackberry loopt tegelijkertijd flink terug en staat nu nog op 2,4 procent van de verkochte smartphones. Android blijft met 70,1 procent marktleider en Apple volgt met 16,1 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Kantar World Panel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ook in de Verenigde Staten groeit Windows Phone, maar minder hard. Daar ging het aandeel van 2,6 procent vorig jaar naar 3,0 procent nu. Opvallend is dat Android flink moet inleveren in de VS. Het aandeel loopt in een jaar tijd met 5,6 procentpunt terug terwijl iOS met 5,4 procentpunt groei.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Kantar World Panel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Europese landen

De forse groei voor Windows Phone in Europa wordt vooral veroorzaakt door Frankrijk en Groot-Brittannië. Daar groeit het besturingssysteem respectievelijk met 5,2 procent en 7,5 procent. Windows Phone is ook populair in landen als Spanje en Italië en in Oost-Europa waar goedkopere telefoons in trek zijn.

Waarschijnlijk helpen onder meer de betaalbare Lumia 520 en 720 Windows Phone daar aan meer marktaandeel. De Lumia 520 is het best verkopende Windows-product van dit moment. Steve Ballmer, CEO van Microsoft, noemde het wereldwijde aandeel van Windows Phone onlangs nog 'verwaarloosbaar'.

Lees onze review van de Lumia 520 en Lumia 720