Microsoft heeft maandagmiddag een nieuwe generatie van zijn Surface-tablets gepresenteerd.

De Surface 2, opvolger van de Surface RT (review), is iets dunner en lichter dan zijn voorganger.

Het 10 inch-scherm van het apparaat heeft een hogere resolutie gekregen, van 1920 bij 1080 pixels. 

De tablet wordt voorzien van een Tegra 4-processor die volgens Microsoft de batterijduur zal verlengen tot 10 uur bij het afspelen van video's.

Bovendien is de standaard aan de achterkant van de tablet veranderd. Deze kan nu in twee verschillende standen worden gezet.

Camera's

Ook zijn de camera's verbeterd, naar 5 megapixel aan de achterkant en 3,5 megapixel aan de voorkant. Het apparaat draait nog altijd op Windows RT, de speciale tabletversie van Windows 8 waarop geen desktopapps kunnen worden geïnstalleerd.

Wel wordt bij de Surface 2 standaard Outlook 2013 RT meegeleverd. 

De Surface 2 krijgt een prijskaartje van 439 euro voor de een model met 32 GB-opslagruimte, en 539 euro voor 64 GB. De Surface RT blijft beschikbaar tegen een lagere, nog onbekende prijs.

Surface Pro

Ook de Surface Pro (review) heeft een upgrade gekregen. Met een nieuwe Intel Haswell-processor zou het apparaat 60 procent langer met één acculading moeten doen.

De Surface Pro 2 heeft eveneens een nieuwe standaard en wordt nu altijd geleverd met de Surface Pen, een stylus die drukgevoelig is. Zo kunnen notities en tekeningen worden gemaakt op het scherm. 

De camera's van de Surface Pro zijn in tegenstelling tot die van de Surface 2 niet verbeterd. De Pro 2 heeft nog steeds twee camera's die met een 720p-resolutie foto's en video's kunnen maken.

Opslag

Beide tablets draaien op Windows 8.1, de nieuwe versie van Windows 8 (hands-on). De opslag van zowel de Surface 2 als Surface Pro 2 kan worden uitgebreid met een MicroSD-kaart en beide apparaten hebben een USB 3.0-poort.

De Pro 2 is net als zijn voorganger verkrijgbaar met 4 GB werkgeheugen, maar er komt ook een versie met 8 GB RAM beschikbaar. Opslagcapaciteiten variëren van 64 GB tot 512 GB, met prijzen van 889 tot 1789 euro. Beide apparaten zijn vanaf 22 oktober verkrijgbaar in Nederland.

Skydrive

Microsoft levert bij zowel de Surface 2 als Surface Pro 2 voor twee jaar lang 200 GB Skydrive-opslag. Daarnaast krijgen kopers een jaar lang een Skype-abonnement waarmee naar vaste lijnen in ruim 60 landen kan worden gebeld.

Verder zijn de toetsenborden van de Surface-reeks vernieuwd. Geheel nieuw is de Power Cover, die een batterij bevat. Die moet de accuduur van de Surface 2, Surface Pro en Surface Pro 2 met maximaal 50 procent verlengen.

De Power Cover lijkt niet met de Surface RT te werken. Het toestenbord komt niet gelijktijdig met de nieuwe generatie Surface-tablets uit. Volgens Microsoft komt de accessoire naar schatting begin 2014 uit voor een nog onbekende prijs.

Touch Cover

Ook de bestaande Surface-toetsenborden hebben een update gekregen. De tweede versie van de Touch Cover heeft een licht onder de toetsen, zodat ook in het donker kan worden getypt. 

Verder is het aantal sensoren in de cover verhoogd, waardoor toetsaanslagen nauwkeuriger moeten worden geregistreerd. Ook is het mogelijk geworden om op het hele toetsenbord veegbewegingen te maken om Windows te besturen.

De Type Cover houdt hetzelfde design, maar krijgt eveneens een backlight. Daarnaast zijn er nieuwe kleuren beschikbaar: paars bij de lancering en later ook nog blauwe en roze varianten.

Adapter

Microsoft maakt ook een draadloze adapter die met de Type Cover werkt. Deze wordt over het aansluitpunt geplaatst en communiceert vervolgens via Bluetooth met de Surface.

Ten slotte kondigde Microsoft een docking station aan, die de Surface verbindt met accessoires als externe schermen, speakers, toetsenborden en printers. Ook het docking station verschijnt op een later moment.