De bewegingsprocessor die in de nieuwe iPhone 5S zit is gemaakt door het Nederlandse NXP, een voormalige Philips-divisie.

Dat ontdekte Chipworks die de nieuwe smartphone van Apple uit elkaar haalde. De betreffende M7-chip werkt als coprocessor en stuurt bewegingssensoren als de versnellingsmeter, gyroscoop en het kompas aan.

Zoals Apple tijdens de presentatie van de iPhone 5S al toelichtte, is de M7 veel zuiniger dan de A7-hoofdprocessor van de telefoon.

Op die manier kan de iPhone 5S bewegingen meten zonder die hoofdprocessor te belasten, wat voor meer batterijduur zorgt. Het Nederlandse NXP dat voor Apple de M7 maakt, bouwt daarnaast voornamelijk nfc-chips voor onder andere smartphones.

A7-processor

Daarnaast meldt Chipworks dat de 64-bit A7-processor die in de iPhone 5S zit gemaakt is door Samsung. De afgelopen maanden klinken er steeds geruchten dat Apple zijn chips liever niet meer door Samsung zou willen laten maken, door de toegenomen concurrentie tussen de twee bedrijven.

Apple zou de productie van de chips voor toekomstige iPhones willen laten doen door het Taiwanese TSMC. De overstap zou nog niet gemaakt zijn door de hoge eisen van Apple, die volgens eerdere berichten in 2014 zijn samenwerking met Samsung zou stoppen.

Chipworks weet als laatste nog te melden dat de 8-megapixelcamera in de iPhone 5S van Sony is. Sony leverde ook al de camera's die in de iPhone 4S, 5 en 5C zitten. De camera in de iPhone 5S heeft een 15 procent grotere sensor dan voorgaande modellen.

Lees onze hands-on met de iPhone 5S