
Vijf dingen die je moet weten over iOS 7
Welke apparaten kunnen iOS 7 draaien?
De iPhone 4, 4S en 5 kunnen iOS 7 draaien, maar ook de iPad 2 en hoger, de iPad Mini en de laatste generatie iPod Touch. Het systeem wordt standaard geïnstalleerd op de iPhone 5S en iPhone 5C.
Toch kunnen niet alle apparaten gebruik maken van alle nieuwe functies van iOS 7. De panoramafoto's zijn alleen beschikbaar voor iPhone 4S of latere modellen. Vierkante foto's kunnen niet gemaakt worden met een iPad. De nieuwe camerafilters zijn alleen beschikbaar voor de iPhone 5, 5S en 5C en de laatste generatie iPod Touch.
Natuurlijk is verder de iPhone 5S het enige toestel dat de nieuwe vingerafdruktechnologie ondersteunt. Hiermee is de telefoon te versleutelen door middel van één of meerdere vingerafdrukken.
Wanneer is de update beschikbaar?
Woensdag 18 september om 19.00 uur Nederlandse tijd was iOS 7 wereldwijd beschikbaar. De update verschijnt dan zowel in de systeeminstellingen op het apparaat (mits verbonden met een wifi- of 3g-verbinding. Ook is het mogelijk om het apparaat met een pc of Mac te verbinden en via iTunes de nieuwe software binnen te halen.
Wat gaat er grofweg veranderen?
De algemene look van iOS 7 is behoorlijk veranderd. De icoontjes zijn daar het meest opvallende voorbeeld van. Zo ogen deze platter; een nieuwe designtrend die 'flat design' wordt genoemd. Ook zijn de lettertypes dunner geworden. Toch zal in de basis elke iOS-gebruiker zich thuis voelen na deze update. Apple heeft in principe weinig veranderd aan het thuisscherm en de manier waarop apps worden getoond.

Toch zijn er wel een paar aanzienlijke verschillen 'onder de motorkap'. Zo is de multitaskingfunctie van iOS op de schop gegaan. Voorheen werden apps 'bevroren' wanneer deze niet werden gebruikt. Enkele apps hadden wel een pushnotificatiefunctie maar draaiden niet volledig op de achtergrond zoals dat bij bijvoorbeeld Android-apps wel het geval is.
Niet alle apps gaan continu op de achtergrond draaien. Games zijn hier een voorbeeld van. Maar gebruikelijke apps zoals mail, Facebook, Twitter en webpagina's wel. Het is nu ook mogelijk om tussen 'live apps' te schakelen op een vernieuwd scherm, vergelijkbaar met de manier waarop de Safari-browser je van webpagina naar webpagina laat springen.
NUtech heeft al een hands-on met het nieuwe besturingssysteem gehad. Onze eerste bevindingen en grondig overzicht van alle nieuwe functies kun je hier lezen.
Er is nu écht multitasking, en heeft dat gevolgen voor mijn batterij?
Nu iOS 7 multitasking vrijwel volledig ondersteunt, kan de zorg bestaan dat de batterij van een iPhone, iPad of iPod erop achteruit gaat. Volgens Apple zou het vernieuwde besturingssyteem geen nadelige effecten moeten hebben op de levensduur van de batterij.

Toch hebben de gebruikers die de vroege versie van iOS 7 al hebben getest, bericht dat in veel gevallen het besturingsysteem de batterijduur niet bepaald ten goede komt. Sommigen melden zelfs aanzienlijk tegenvallende resultaten.
Dat probleem schijnt echter opgelost te zijn door een verse versie van iOS 6 te installeren en daarna direct iOS 7 eroverheen. Het is dus afwachten wat de uiteindelijke versie met de batterij van de apparaten zal doen.
Wat is AirDrop?
Een van de nieuwe functies waar Apple trots op is, is AirDrop. Hiermee kunnen iPhone-, iPad- en iPod-gebruikers makkelijk via bluetooth of wifi foto's en andere bestanden zoals contactpersonen uitwisselen. Hiervoor is het niet nodig om de apparaten tegen elkaar aan te houden zoals dat met nfc-technologie (near field communication) het geval is in toestellen van concurrenten als Samsung.

Zo moet het mogelijk zijn om makkelijk een bestand vanuit apps direct met een persoon delen, maar ook met een hele groep. Dat bestand komt dan meteen in de juiste app te staan en wordt versleuteld zodat de dataoverdracht veilig is.
Voor het gebruik van AirDrop is echter wel een iPhone 5 of hoger, een laatste generatie iPad, iPad Mini of laatste generatie iPod Touch nodig én een iCloud-account.