Sony zou een soort opzet-camera op de markt gaan brengen die van smartphones als het ware een volwaardige camera met zoomlens maakt.

Dat meldt geruchtensite Sony Alpha Rumors. Het apparaat ziet eruit als een grote zoomlens, maar zou ook een camerasensor, fotoprocessor, wifi- en nfc-verbinding en SD-kaart bevatten.

Het zou de bedoeling zijn de 'Lens G' aan een smartphone te bevestigen, waarna het scherm van de telefoon als scherm voor de camera wordt gebruikt. De lens zou magnetisch vastgeklikt worden en de verbinding met de smartphone is draadloos. De lens zou weken op zowel Android-telefoons als iPhones.

Twee versies

Sony zou met twee uitvoeringen van de lens komen. De eerste zou dezelfde sensor bevatten als de high-end Sony RX100 M2 compactcamera. De sensor in die 20,2 megapixelcamera heeft een groot formaat van 1 inch.

De tweede versie zou een 18 megepixel-sensor bevatten en over 10x optische zoom beschikken. Het zou volgens Sony Alpha Rumors in wezen gaan om dezelfde techniek als in de Sony WX150 compactcamera.

De telefoon waar de lens in de gelekte foto's aan bevestigd is, zou volgens de geruchtensite overigens de nog onaangekondigde Sony Honami i1 zijn.

Concurrent Samsung bracht onlangs een versie van de Galaxy S4 uit met ingebouwde optische zoomlens (review met foto's). Nokia presenteerde de Lumia 1020 met 41 megapixelcamera. Een opzetcamera zoals deze van Sony zagen we echter niet eerder.