De iPhone 5S krijgt een vingerafdrukscanner verwerkt in de thuisknop die iets zal opbollen en gemaakt wordt van saffier.

Dat stelt althans Ming-Chi Kuo, analist bij KGI, tegenover 9to5mac. Hij heeft in het verleden al regelmatig correcte voorspellingen gedaan rond Apple-producten.

De vingerafdrukscanner komt overigens niet uit de lucht vallen. Na eerdere geruchten dook er in de testversie van iOS 7 een verwijzing op naar een dergelijke scanner. Kuo stelt echter dat het onderdeel niet los op de behuizing, maar in de thuisknop wordt verwerkt.

Deze thuisknop zal dan wel iets uit gaan steken door licht op te bollen. Om krassen en beschadigingen te voorkomen wordt de knop gemaakt van saffier in plaats van plastic. Saffier is een bijzonder sterk materiaal dat Apple ook gebruikt om de cameralens van de iPhone af te schermen. Kuo verwacht dat andere iOS-producten in 2014 ook een update zullen krijgen met een vingerafdrukscanner.

Vertraging

Volgens de Taiwanese site Digitimes zorgt de vingerafdrukscanner voor leveringsproblemen. De leverancier zou direct na de lancering slechts 3 tot 4 miljoen exemplaren van de iPhone 5S klaar kunnen hebben, in plaats van de 10 miljoen die oorspronkelijk gepland stond. De iPhone 5 werd in het openingsweekend 5 miljoen keer verkocht.

Er zouden problemen zijn met de integratie van de chips in de scanner en iOS 7. Bovendien zou de verpakking van de sensoren door het bedrijf Xintec trager gaan dan verwacht. 

In het vierde kwartaal van het jaar zal de levering van vingerafdrukscanners volgens de bronnen wel soepel verlopen. Dan zouden zo'n 30 miljoen exemplaren van de iPhone 5S kunnen worden verscheept.

iPhone 5C

Dit weekend meldden anonieme bronnen dat de iPhone 5S en mogelijk de iPhone 5C op 10 september worden aangekondigd. De iPhone 5C is het goedkopere plastic model dat Apple hoogstwaarschijnlijk dit jaar wil uitbrengen.

De naam dook onlangs op via een gelekte foto met daarop de verpakking van deze telefoon. Het Japanse Macotakara bevestigt de naam nu en stelt bovendien dat er een goudkleurige iPhone 5s uit zal komen. Dat is eerder al eens geroepen. De iPhone 5C wordt überhaupt in veel verschillende kleuren verwacht.

Bekijk gelekte foto's en specs van de iPhone 5S

Bekijk gelekte foto's en specs van de iPhone 5C