Verkopen van de Surface RT en Surface Pro hebben fabrikant Microsoft tot nu toe in totaal 853 miljoen dollar opgeleverd.

Dat schrijft het bedrijf in een document dat is ingediend bij de beurswaakhond SEC, meldt Geekwire.

Eerder meldden anonieme bronnen al aan persbureau Bloomberg dat er zo'n 1,5 miljoen Surface-tablets zouden zijn verkocht. Daarmee zijn de verkoopcijfers veel lager dan verwacht. Bij de lancering zou Microsoft al 3 miljoen exemplaren van de Surface RT hebben besteld.

Tijdens een interne toespraak bij Microsoft zou CEO Steve Ballmer onlangs hebben toegegeven dat er te veel exemplaren van de Surface RT waren gemaakt.

Opvallend is dat Microsoft schrijft dat het advertentiebudget van de Windows- en Surface-afdeling in een jaar met 898 miljoen dollar is gestegen. Dat is dus meer dan de tablet heeft opgebracht.

Prijs

Onlangs verlaagde Microsoft de prijs van de Surface RT flink. De goedkoopste variant kost nu 336 in plaats van 486 euro.

Bij de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers zei Microsoft 900 miljoen dollar te moeten afschrijven op de Surface-afdeling. Ook dat blijkt nu dus meer te zijn dan de tablet tijdens zijn hele levensduur heeft opgebracht.

In totaal verdiende de Windows-afdeling van Microsoft 19,2 miljard dollar in het fiscale jaar. De Surface is dus goed voor 4,4 procent van die omzet.

De Surface RT verscheen in oktober in de VS, tegelijk met de lancering van Windows 8. Het was voor het eerst dat Microsoft zelf een computer maakte, en ging concurreren met andere fabrikanten van Windows-apparaten. Later verscheen de Surface Pro, een duurder model met de volledige versie van Windows 8.

Lees ook onze reviews van de Surface RT en Surface Pro