Een onderzoek naar de situatie bij fabrieken van Pegatron, een fabrikant van Apple-producten, heeft de komst van een goedkopere plastic iPhone bevestigd.

De actiegroep China Labor Watch (CLW) concludeert maandag dat er kinderarbeid plaatsvindt in de Taiwanwese fabrieken van Pegatron. Ook worden er te lage lonen betaald en moeten in de fabrieken die Apple-producten maken lange werkweken worden gemaakt.

In het rapport (pdf) duiken meerdere keren verwijzingen op naar de goedkopere iPhone die later dit jaar wordt verwacht. Bij het bedrijfsprofiel van Pegatron staat: "Pegatron monteert voornamelijk telefoons en tablets voor Apple. Het heeft gewerkt aan producten waaronder de iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5 en goedkopere plastic iPhones."

Hiermee lijkt niet alleen de komst van de plastic iPhone te worden bevestigd, maar wordt ook een gerucht over twee varianten nieuw leven ingeblazen.

'Binnenkort'

Verder in het rapport staat: "De nieuwe telefoon is nog niet in massaproductie gegaan en dus is de hoeveelheid nog niet zo belangrijk."  En: "Het werk van vandaag is het plakken van beschermende laagjes over de achterkant van de plastic iPhone om deze te beschermen tegen krassen. Dit iPhone-model met een plastic behuizing zal binnenkort door Apple op de markt worden gebracht."

Tot slot staat in het rapport: "Wat is het concurrentievoordeel dat Pegatron verkregen heeft met de bestellingen van de goedkope iPhone van Apple?"

De CEO van het bedrijf liet zich bovendien eerder al uit over de goedkopere iPhone die volgens hem 'niet spotgoedkoop’ zal worden. De verwachting is dat het nieuwe model samen met de iPhone 5s in september of oktober gelanceerd zal worden. Apple zelf heeft uiteraard nog niets gezegd over de nieuwe iPhones.

Bekijk een overzicht van geruchten en foto’s van de goedkope iPhone