Google heeft een belangrijke stap gezet om Android-toestellen te beschermen tegen schadelijke applicaties.

De zoekgigant heeft naast de lancering van Android 4.3 de malwarescanner Verify Apps uitgerold naar oudere versies van het mobiele besturingssysteem.

Verify Apps scant elke app die een gebruiker downloadt en vergelijkt de resultaten met een database met bekende malware. Niet alleen applicaties uit Google Play worden automatisch gescand, ook apps die direct door de gebruiker buiten de applicatiewinkel om worden geïnstalleerd worden onder de loep genomen.

De functionaliteit werd in november met de lancering van Android 4.2 geïntroduceerd. Heel veel gebruikers hebben echter nog een oudere versie van Android en daarom is Verify Apps nu ook beschikbaar voor Android 2.3 en hoger. Daardoor beschikt zo’n 95 procent van de Android-gebruikers over de scanner.

Android 4.3

Android 4.3 werd vorige week gepresenteerd en bevat ook andere beveiligingsverbeteringen. Zo gebruikt Google nu SELinux (Security-Enhanced Linux) waarmee de veiligheid van het besturingssysteem zelf beter gegarandeerd wordt.

SELinux, ontwikkeld door de Amerikaanse geheime dienst NSA, regelt de toegang die apps krijgen tot bepaalde delen van een toestel specifieker. Het maakt het voor de gebruiker mogelijk om apps een specifiek niveau van ‘vertrouwen’  te geven waardoor de toegang tot bepaalde delen van het systeem worden beperkt of uitgebreid.

Wat er nieuw in Android 4.3?

Heb ik een mobiele virusscanner nodig?