Android-tablets zijn nog niet verfijnd genoeg, omdat hardwarefabrikanten te veel gebrand zijn op het maken van goedkope toestellen.

Dat stelt Hugo Barra, onderdirecteur van Googles productmanagementafdeling voor Android, in een interview met techblog The Verge.

Volgens de Google-topman heeft het Android-ecosysteem 'nog niet zijn beste beentje voorgezet', als het om tablets gaat, en hebben tabletproducenten meer in hun mars dan ze laten zien.

HTC One

Hij vergelijkt Android-tablets met luxe smartphones als de HTC One. "Kijk naar wat HTC met de One heeft gedaan, dat is smetteloos", aldus Barra. "Waarom heeft niemand dat nog met een tablet gedaan? Of met tien tablets?"

De topman denkt dat de reden moet worden gezocht in het prijspeil dat fabrikanten nastreven voor hun tablets. Over de onlangs aangekondigde, vernieuwe Nexus 7 zegt Barra: "Volgens mij komen we hiermee in de buurt, maar dit is een apparaat van 200 dollar. Als je de prijs zou verhogen naar 300 of 400 dollar, kon je iets meer doen op het gebied van verfijning, afwerking en materialen."

Software

Ook op softwaregebied lopen Android-tablets volgens Barra achter. Zo is van lang niet alle Android-apps een tabletversie beschikbaar, al ziet de onderdirecteur wel verbetering. "Meer dan 60 procent van de apps die je in een bepaalde categorie zou verwachten, is al beschikbaar met een tabletinterface", aldus Barra.

Woensdag presenteerde Barra Android 4.3, de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. NUtech maakte alvast kennis met de nieuwe software. 

Wat is er nieuw in Android 4.3?