Samsung heeft een nieuwe Exynos-chip aangekondigd. De octacore Exynos 5420 system-on-a-chip is sneller en heeft een betere grafische chip.

Hoewel Samsung in zijn smartphones en tablets regelmatig gebruik maakt van chips van andere fabrikanten, ontwerpt en ontwikkelt het Zuid-Koreaanse merk ook eigen chips. De nieuwe Exynos 5420 volgt de Exynos 5410 op en heeft net als zijn voorganger 8 processorkernen.

Het gaat om dezelfde vier Cortex A15- en vier Cortex A7-kernen als in de vorige Exynos-chips. In de nieuwe versie lopen die kernen op een wat hogere kloksnelheid.

De A7-kernen draaien nu op 1,3 GHz terwijl de A15-kernen op 1,8 GHz draaien. Om de energie te besparen en daarmee accuduur te verlengen worden de snellere A15-kernen enkel bij intensieve toepassingen ingeschakeld.

Grafisch

Daarnaast is de grafische chip van van de Exynos vernieuwd. De Mali T628 van fabrikant ARM is volgens Samsung twee keer zo snel als de gpu van fabrikant Imagination Technologies die in de vorige Exynos-chip zat.

Samsung zegt dat de Exynos 5420 in augustus in massaproductie gaat. In welk toestel de chip komt is nog niet duidelijk.

Toestel

Voorganger Exynos 5410 zat verwerkt in een Zuid-Koreaanse versie van de Galaxy S4, die in Nederland verscheen met een Snapdragon 600 chip.

Mogelijk wordt die strategie ook toegepast bij de Galaxy Note III. Dat toestel gaat volgens de geruchten in augustus in productie en zou een Snapdragon 800-chip krijgen. De nieuwe Exynos 5420 zou net als bij de Galaxy S4 in een alternatieve versie van het toestel kunnen komen.