De populaire Galaxy Note-serie wordt hoogstwaarschijnlijk in september uitgebreid met een nieuw model. Over de Galaxy Note III is inmiddels al veel bekend. Wat weten we tot nu toe?

1.) Lanceringsdatum

De komst van de Note III is hoofdzakelijk gebaseerd op geruchten en logisch nadenken. Een jaar na de Note II komt er wel weer een nieuwe. Samsung doet zelf echter ook een duit in het zakje. De Note III verscheen onlangs op de Kazachse website van Samsung samen met de S4 Zoom, Tab 3 8.0 en Tab 3 10.1, die later allemaal werden gepresenteerd.

De verwachting was al dat de Note III net als zijn voorgangers tijdens technologiebeurs IFA zou worden gepresenteerd. Inmiddels bevestigen bronnen dat ook en lijkt het toestel op 4 september definitief te worden onthuld. Wanneer de nieuwe Note dan in de winkels moet liggen, is nog niet bekend.

2.) Flexibel scherm?

Er gingen eerst geruchten dat de Note III zou worden uitgerust met een flexibel scherm. Dat wil niet zeggen dat de telefoon zelf gebogen kan worden, maar het flexibele scherm is veel dunner en lichter, en dat heeft voordelen voor heel het toestel.

Het gebruik van zo'n flexibel scherm zou qua tijdsplanning prima kunnen. LG heeft ook al gezegd voor het eind van 2013 met zo'n toestel te komen. Toch zijn de geruchten rond een flexibel scherm in de Note III inmiddels tegengesproken.

Eind juli doken er opnieuw geruchten op over een Note III met een flexibel scherm. Eventueel zou Samsung zelfs verschillende Note III-modellen met drie uiteenlopende schermformaten en -types uitbrengen. Naast een Note III met flexibel oled-scherm, zou Samsung mogelijk ook modellen met een normaal oled-scherm en een led-scherm willen uitbrengen.

3.) Behuizing

Berichten over een aluminium behuizing zijn inmiddels van tafel. Samsung zou het wel willen, maar nog niet op grote schaal kunnen produceren. De Note III krijgt waarschijnlijk dus gewoon een kunstof behuizing, net als de Galaxy S4 en andere Samsung-toestellen.

Ook het ontwerp zou veel weghebben van de S4, een trend die we ook zien bij de onlangs gelanceerde Galaxy Mega 6.3 (review). Dat zou betekenen dat vooral de bezel (de rand rond het scherm) veel dunner wordt dan bij eerdere Note-toestellen. Uiteraard zal de nieuwe Note ook uitgerust worden met de bekende stylus.

Op gelekte foto's is de stylus nog niet te zien, maar wel is duidelijk dat het toestel op de S4 gaat lijken en inderdaad een dunne bezel krijgt.

Op andere afbeeldingen van een prototype zijn scherpere hoeken te zien, maar het is niet duidelijk of Samsung het ontwerp na het maken van dit prototype nog heeft aangepast of gaat aanpassen.

4.) Specificaties

Uiteraard zijn er ook al tal van specificaties gelekt. Zo krijgt de nieuwe phablet van Samsung vrijwel zeker een Snapdragon 800-processor. De nieuwe high end-chip van Qualcomm wordt de komende maanden in veel meer toestellen verwerkt en moet voor betere prestaties en een langere accuduur zorgen. Verder zal de camera, net als bij de S4, over 13 megapixels beschikken. Wat het schermformaat betreft is er nog geen echte duidelijkheid: Samsung zou drie verschillende formaten testen, variërend van 5,5 tot 6 inch. Het zou in elk geval gaan om een full hd-scherm en het toestel moet gaan draaien op de nieuwste versie van Android. Tegen die tijd is dat Android 4.3.