Als je in het buitenland bent, betaal je extra kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon. Waarom is dat en hoe kan je hoge kosten voorkomen? Vijf dingen die je moet weten over roaming.

Wat is roaming?

Als het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is, wordt via een techniek met de naam roaming automatisch gezocht naar het netwerk van een andere aanbieder. Op die manier blijven alle diensten beschikbaar. Als klant van Vodafone, T-Mobile of KPN kan je in Frankrijk bijvoorbeeld gebruikmaken van het netwerk van Free, O2 of France Telecom. Omdat de Nederlandse providers zelf geen netwerk hebben vragen ze hun concurrenten dus om het verkeer van hun klanten te regelen.

Waarom betaal ik extra geld voor mobiel gebruik in het buitenland?

Alle providers maken afspraken met elkaar voordat een klant van een concurrent op het netwerk wordt toegelaten. Zo betaalt een Nederlandse provider bijvoorbeeld per minuut of per sms'je een vergoeding aan een Franse provider. De kosten van dit verkeer worden vervolgens doorberekend aan de klant.

Wat zijn de alternatieven?

Als een klant gebruikmaakt van roaming wordt gewoon per minuut, sms'je of MB afgerekend. Die kosten kunnen hoog oplopen. Het is ook mogelijk een bundel af te sluiten. Binnen Europa bieden alle grote Nederlandse providers bundels aan. Sommige aanbieders hebben ook bundels voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten waar de roamingkosten velen malen hoger zijn.

Bij zo'n bundel wordt van te voren afgesproken welk bedrag de klant betaalt voor welke hoeveelheid minuten, sms'jes of data. Het gebruik van dergelijke bundels valt echter wel altijd buiten het abonnement en zal dus niet afgaan van de normale belminuten en sms'jes waarvoor elke maand betaald wordt.

Naast bundels van providers zelf, is het mogelijk een mifi-router te huren bij diverse bedrijven. Je krijgt dan een apparaatje ter grote van een telefoon dat een wifi-signaal uitzendt, net als het internetmodem thuis. De mifi-router maakt verbinding met het lokale mobiele netwerk. Het is dan mogelijk smartphones, laptops en tablets met de router te verbinden. Het voordeel is dat ook hierbij van te voren bepaald worden hoeveel MB je voor een bepaald bedrag krijgt en dat bedrag vaak lager is dan bij providers zelf. Let wel altijd goed op wat er gebeurt als je over de datalimiet heengaat. Het nadeel is bovendien dat bellen en sms'en via deze routers niet mogelijk is.

Hoe kan ik onverwachte kosten voorkomen?

Bekijk van te voren goed of je een bundel wilt afsluiten of mifi-router wilt huren. Daarnaast zal je altijd een melding krijgen in het buitenland dat je roaming moet inschakelen voor mobiel internet beschikbaar is. Bellen en sms'en kan standaard. Alle telefoons schakelen mobiel internet via roaming standaard uit om hoge kosten te voorkomen. Bellen en sms'en is wel mogelijk omdat je anders ook niet kan worden bereikt door mensen vanuit Nederland.

Zet je mobiel internet in het buitenland handmatig aan omdat je even iets wilt opzoeken, zet het dan ook altijd weer uit. Ook als je zelf geen website bezoekt op app opent, gebruikt je telefoon data. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van e-mail, whatsapp en meldingen op Facebook verbruiken MB's.

Gaan de prijzen omlaag?

Ja. De prijzen zijn de afgelopen jaren stapsgewijs verlaagd. Sinds 1 juli 2014 kost een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent per minuut. Een sms'je kost 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moet maximaal 24 cent betaald worden.

In april stemde het Europees Parlement voor de complete afschaffing van roamingkosten, per 15 december 2015. Tijdens het overleg met de Commissie en de lidstaten in de Europese Raad werd deze datum echter uitgesteld.

Door een nieuw compromis komt er pas in juni 2017 een eind aan alle roamingkosten binnen Europa. In 2016 worden de maximumtarieven al wel verlaagd naar 5 eurocent per belminuut, 2 eurocent per sms en 5 eurocent per MB.