In de bètaversie van iOS 7 zit een optie om besturing via hoofdbewegingen in te schakelen. Gebruikers kunnen door hun hoofd naar links of rechts te bewegen dingen selecteren, aanklikken en verschuiven.

De nieuwe functionaliteit is opgedoken in de tweede testversie van het nieuwe mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads. iOS 7 komt in de herfst pas definitief uit waarschijnlijk in combinatie met een iPhone 5s.

De optie kan worden ingeschakeld via het Instellingen-menu. Door te kiezen voor Toegankelijkheid, Schakelbediening en Schakelaars kan de bewegingsbesturing worden aangezet.

Zodra de optie is ingeschakeld verschijnt in het scherm een rand die selecteert wel onderdeel van het scherm bestuurd kan worden. Zitten er meerdere schakelaars en knoppen op één scherm zal de selectierand om de paar seconden verspringen. Op het moment dat de juiste schakelaar geselecteerd is, kan de gebruiker het hoofd naar rechts of links bewegen om de schakelaar om te halen de knop aan te klikken.

Met deze nieuwe manier van besturen is het onder meer mogelijk de camera te gebruiken, de telefoon van vergrendeling te halen en menu's te openen. In potentie kan de hele iPhone bereikt worden zonder het scherm aan te raken.

De functie lijkt gericht op mensen met een beperking want is te vinden in het menu 'Fysiek en motorisch'. In de praktijk werkt het nog niet optimaal. Zo blijkt uit tests van NUtech dat de telefoon vrij ver van het gezicht gehouden moet worden en de selectierand wel erg snel verspringt waardoor op het juiste moment bewegen lastig wordt.

Of de functie nog uitgebreid wordt of misschien helemaal uit iOS 7 zal worden verwijderd, is onduidelijk. Eerder werd wel al bekend dat iOS 7 gezichtsherkenning zal ondersteunen. Zo kan een iPhone zien of de gebruiker glimlacht of knipoogt. Deze functionaliteit kan gebruikt worden in camera's.

Bekijk een overzicht van nieuwe functies in iOS 7

Lees onze hands-on met iOS 7