Apple verliest terrein op de Europese smartphonemarkt, de groei van de totale markt neemt af, er worden steeds meer goedkope smartphone gekocht en Android heeft in Europa een marktaandeel van 70 procent.

Dat zijn conclusies die IDC trekt op basis van nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal van 2013 verkocht Apple minder iPhones dan een jaar geleden terwijl Samsung flink groeide. Het marktaandeel van de iPhone kromp in twaalf maanden van 25 naar 20 procent. Tegelijkertijd groeide de totale smartphonemarkt in West-Europa met 12 procent. Dat is minder dan verwacht en bovendien de laagste groei sinds het begin van de metingen door IDC in 2004.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Crisis en subsidies

Het onderzoeksbureau stelt dat de afnemende groei wordt veroorzaakt door de economische crisis. Consumenten hebben minder te besteden en providers geven minder subsidies op toestellen om hun kosten te beperken.

Daar komt bij dat in Noord-Europa de smartphonepenetratie al erg hoog is en daar verzadiging optreedt. In Nederland bezit inmiddels zo'n driekwart van de mensen een smartphone. Ook is er volgens IDC een verschuiving te zien naar goedkopere smartphones, waardoor fabrikanten minder geld verdienen aan toestellen.

Goedkope smartphones

"We bevinden ons nu in de tweede beweging van mensen die een smartphone gaan kopen. Dit zijn mensen die geen smartphone nodig hebben", legt Francisco Jeronimo van IDC uit. "Deze nieuwe smartphonegebruikers willen hun huidige feature phone vervangen, maar hebben eigenlijk geen behoefte aan een smartphone."

Volgens Jeronimo valt bij de aankoop echter op dat de prijs van de goedkoopste smartphones ongeveer gelijk is aan wat de consumenten voorheen uitgaven aan een feature phone. Bovendien is de omgeving die wel smartphones heeft van invloed en wordt de consumenten dan in een winkel vrij snel over de streep getrokken om toch voor een smartphone te gaan. "Maar zij zullen de goedkoopste modellen kopen."

Android

Juist dankzij deze trend groeit het marktaandeel van besturingssysteem Android hard. Waar Apple met de iPhone alleen in het hoge segment actief is, zijn er Android-smartphones in alle prijsklassen beschikbaar.  Inmiddels heeft Android een marktaandeel van bijna 70 procent in Europa. Apple heeft 20 procent in handen en Windows Phone bereikt inmiddels 6 procent.

Naar verwachting komt Apple later dit jaar met een goedkope iPhone, wellicht om de daling te compenseren.

IDC keek ook naar het aantal verkochte feature phones dat in een jaar tijd met bijna een derde daalde. Als wordt gekeken naar de totale telefoonmarkt (smartphones én featurephones) daalde het aantal verscheepte exemplaren met 4 procent. In totaal gaat het om 43,6 miljoen telefoons waarvan 31,6 miljoen smartphones.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen