Smartphone- en tabletfabrikanten staan voor een uitdaging nu consumenten steeds langer met producten doen en bovendien kiezen voor goedkopere modellen.

Dat stelt onderzoeksbureau Gartner op basis van nieuw onderzoek.

Hoewel de smartphone- en tabletmarkten qua aantallen in 2013 en 2014 gewoon doorgroeien, neemt de druk op fabrikanten volgens Gartner toch toe.

In 2012 werden er 120 miljoen tablets verscheept. Dit jaar zullen dat er naar verwachting bijna 202 miljoen zijn en volgend jaar zelfs ruim 276 miljoen. In dezelfde periode groeit de smartphonemarkt van 1,7 miljard exemplaren naar 1,8 miljard in 2013 en 1,9 miljard in 2014.

De groei neemt in vergelijking met vorige jaren wel af. "Smartphones en tablets gaan langer mee en meer consumenten stappen over van een premiumtablet naar een basistablet", aldus Gartner. "Het aandeel van deze basistablets zal naar verwachting sneller gaan groeien dan verwacht."

Als voorbeeld voor deze trend noemt het onderzoeksbureau de iPad Mini. Het goedkopere en kleinere broertje van de iPad was in het eerste kwartaal van 2013 goed voor 60 procent van de totale iPad-verkoop.

Pc-markt

Waar de markt voor mobiele producten nog groeit, heeft de pc-markt het zwaarder. Gartner voorspelt een krimp van 10 procent in 2013. Als ultramobiles (Windows 8-hybrides en lichte ultrabooks) mee worden gerekend, is de krimp nog ruim 7 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Die trend zet volgens het onderzoeksbureau ook door in 2014. De categorie ultramobile zal wel groeien omdat mensen overstappen van een tablet naar een heel dunne en lichte laptop of een hybride die als laptop en tablet kan worden gebruikt.

Ook de komst van de nieuwe Haswell-chips van Intel waardoor ultrabooks veel langer mee gaan en sneller worden en Windows 8.1 moeten zorgen voor een opleving van ultramobiles, maar op de totale aantallen zal de invloed beperkt zijn. "De nieuwe producten helpen fabrikanten vooral om de gemiddelde verkoopprijs omhoog te krijgen en de marges te vergroten."

Android

Google heeft met Android het meest positieve vooruitzicht. Gartner voorspelt dat er in 2014 ruim een miljard Android-apparaten verscheept zullen worden tegenover 500 miljoen in 2012. Het gaat dan om telefoons, tablets en pc’s samen.

Windows groeit in dezelfde periode slechts licht van 346 miljoen naar 378 miljoen. Apple ziet het aantal apparaten met iOS of Mac OS groeien van 212,8 miljoen in 2012 naar 354,9 miljoen in 2013.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen