De Europese Commissie wil dat alle nieuwe auto's in 2015 voorzien zijn van telefoons die in noodgevallen automatisch 112 kunnen bellen.

Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt middels een persbericht. De commissie stelt voor om het zogenaamde eCall-systeem - dat in noodgevallen automatisch 112 belt - per 2015 verplicht te stellen in nieuwe auto's.

eCall

Het eCall-systeem belt niet alleen automatisch naar de alarmlijn, maar geeft ook de locatiegegevens door aan de hulpdiensten. Zo kunnen zij de plaats van het ongeluk altijd vinden, ook als de bestuurder niet in staat is om de gebelde alarmlijnmedewerker zelf te woord te staan.

Ook kunnen getuigen van een ongeval op een knop drukken om het systeem te activeren, als dat niet automatisch gebeurt.

Snellere reactie

Door noodoproepen op deze manier te automatiseren, denkt de Europese Commissie de responstijd van hulpdiensten in landelijke gebieden te kunnen halveren. In stedelijke gebieden zou de reactietijd door deze maatregel met 40 procent verminderd worden.

Volgens de commissie kan het systeem eventueel ook gebruikt worden om gestolen auto's te volgen.

eCall

In 2011 liet de commissie aan EU-lidstaten weten dat alle Europese mobiele aanbieders hun netwerken geschikt moesten maken voor het eCall-systeem. Op dit moment is het systeem echter nog maar in ongeveer een procent van alle Europese auto's ingebouwd.

Het nieuwe voorstel van de commissie moet daar vanaf 2015 forse verandering in brengen. De Europese Raad en het Europese Parlement moeten nog wel met het voorstel instemmen.