Een verbod op diverse Samsung-producten in de Verenigde Staten komt steeds dichterbij. Een adviesorgaan heeft de tegenargumenten van Android-maker Google van tafel geveegd.

Apple en Samsung hebben in de VS tal van zaken tegen elkaar lopen om een verbod op elkaars producten af te dwingen.

Eén van de zaken ligt momenteel bij de International Trade Commission (ITC), dat beslist over een eventueel importverbod. De Office of Unfair Import Investigations (OUII), een adviesorgaan van de ITC, heeft na onderzoek laten weten geen obstakels te zien voor zo'n verbod.

Hoewel de uitspraak van de OUII niet bindend is, kan het de ITC wel helpen tot een besluit te komen. Google had diverse bezwaren aangetekend als 'neutrale partij' in de zaak. Hoewel het geschil tussen Samsung en Apple loopt, hebben veel vermeende patentschendingen te maken met de software Android, die van Google afkomstig is.

De zoekgigant stelt dat de patenten van Apple niet innovatief genoeg zijn, dat een verbod het publieke belang en de concurrentie zou schade en dat een verbod een 'uitzonderlijke oplossing' zou zijn voor een patentinbreuk. De OUII heeft deze tegenargumenten nu van tafel geveegd en maakt de weg vrij voor een verkoopverbod.

Foss Patents heeft de uitspraak online gezet. Daarin worden niet de toestellen genoemd waarover de zaak gaat. De kans is groot dat het vooral betrekking heeft op oudere Galaxy-apparaten zoals vaker het geval is. Er lopen nog aparte zaken over relatief nieuwe toestellen waarin zowel Samsung als Apple stelt recht te hebben op een schadevergoeding of verbod.

Bekijk een overzicht van alle patentzaken in de techindustrie wereldwijd