De Europese Commissie doet al ruim een jaar onderzoek naar machtsmisbruik van Google via het mobiele besturingssysteem Android.

Het informele onderzoek zou al veertien maanden lopen, maar is verscherpt sinds eind april toen zeventien bedrijven een officiële klacht indiende over Android. Onder meer Microsoft en Nokia maken deel uit van deze groep bedrijven.

The Financial Times weet op basis van documenten te melden dat providers en smartphonefabrikanten een vragenlijst hebben ontvangen van de Europese Commissie. In de 23 pagina's tellende enquête worden vragen gesteld over vooraf geïnstalleerde diensten, afspraken met Google en de prijs van Android.

Google zou zich schuldig maken aan machtsmisbruik door Android onder de kostprijs aan te bieden. Het mobiele besturingssysteem waar onder meer HTC, Samsung en Sony gebruik van maken, is gratis voor de fabrikanten.

De zoekgigant zou bovendien druk uitoefenen om de verkoop van smartphones met concurrerende software uit te stellen of te annuleren. Het is overigens gebruikelijk dat de Europese Commissie vragenlijsten rondstuurt na een officiële klacht.

Officieel onderzoek

Het blijft nog onduidelijk of Europa een officieel onderzoek zal starten zoals dat wel gebeurde na klachten over machtsmisbruik van Google in de zoekmachine. Rond die zaak wordt nu een schikking getroffen.

Android heeft in sommige Europese landen een marktaandeel van ruim 70 procent. iOS van Apple zit vaak rond de 15 tot 20 procent waardoor er voor Windows Phone, Blackberry en anderen nog slechts enkele procenten overblijven.