Microsoft heeft opnieuw de iPad aangevallen in een video. Het bedrijf achter Windows 8 grijpt nu SD-kaarten, uitzoomen en multitasken aan om kritiek te uiten.

Dat blijkt uit een video die Microsoft online heeft gezet. In het filmpje wordt de iPad vergeleken met een Dell XPS 10 met Windows RT, de tabletversie van Windows 8.

Er worden handelingen uitgevoerd op de Dell-tablet die op een iPad niet mogelijk zijn. Microsoft gebruikt de stem van spraakbesturing Siri om de verschillen duidelijk te maken. Zo laat het bedrijf zien dat je op het thuisscherm van een Windows RT-tablet kan uitzoomen en bij een iPad niet.

Ook wordt een SD-kaart in de Dell XPS 10 gestopt. Wanneer dat bij de iPad wordt geprobeerd, hoor je Siri zeggen: "Je kan daar geen SD-kaarten stoppen. Of daar. Of daar." Tot slot benadrukt Microsoft de mogelijkheid twee schermen naast elkaar te gebruiken.

In Windows 8 is het mogelijk links bijvoorbeeld de browser weer te geven en op het rechtergedeelte van het scherm iets anders te doen. Uiteindelijk vergelijkt Microsoft de prijs van een 32 GB iPad van 599 dollar met het prijskaartje van 399 dollar voor de Dell XPS 10 32 GB. Dat is overigens wel een aanbieding.

Eind mei maakte Microsoft een soortgelijk filmpje waarin Siri andere 'tekortkomingen' van de iPad opsomde. Het ging toen om multitasken, Office en de 'live tiles' die op het thuisscherm direct informatie over onder meer het weer, nieuws of aandelen geven.

Vanaf september worden er een iPad 5 en iPad Mini verwacht. Die tablets zullen waarschijnlijk draaien op het onlangs gepresenteerde iOS 7 waarin Apple veel veranderd heeft.