De Nokia EOS, een telefoon met een zeer goede camera, wordt mogelijk op 11 juli onthuld.

Verschillende Amerikaanse media melden dat zij dan zijn uitgenodigd voor een evenement van Nokia met de titel 'Zoom Reinvented'. De uitnodiging voor het evenement in New York bevat een ouderwets vergrootglas.

Er gaan al lange tijd geruchten over de Nokia EOS, een Windows Phone-toestel dat gebruik maakt van de 'Pureview'-cameratechnologie van Nokia. Die technologie werd eerder al gebruikt in een telefoon met het besturingssysteem Symbian.

Het nieuwe toestel zou een camera van 41 megapixel krijgen, evenals een Xenon-flitser en optische beeldstabilisatie. Eerdere geruchten, die werden vergezeld door gelekte foto's, spraken over een scherm van 4,7 inch met een 720p-resolutie.

Op de foto's is te zien dat het toestel een stukje dikker wordt dan eerdere Nokia Lumia-toestellen. De lens van de Pureview-camera is fors groter dan die van de meeste smartphonecamera's.

Samsung kondigde woensdag de Galaxy S4 Zoom aan, een Android-telefoon die aan de achterkant lijkt op een compactcamera. Het toestel wil, net als het Pureview-toestel van Nokia, een samensmelting zijn van smartphone en camera, met een sensor van 16 megapixels en de mogelijkheid om tot 10x optisch in te zoomen.