De nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhones en iPads, iOS 7, is volledig uiterlijk vernieuwd.

Van het vergrendelscherm tot de standaard apps van Apple ziet iOS 7 er compleet anders uit, met een simpel design en nieuwe kleurenpaletten.

Ook lettertypes en app-iconen zijn overal aangepast. Bovendien zijn bepaalde onderdelen doorzichtig geworden, zoals het toetsenbord.

iOS-apparaten volgen nu de houding waarin het product wordt gehouden. De weergave van het scherm wordt aangepast zodat iconen beter te zien zijn.

iOS 7

De nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhones en iPads, iOS 7, is volledig uiterlijk vernieuwd. Er is onder meer een controlepaneel ingevoerd waar diverse instellingen eenvoudig aan te passen zijn. © NU.nl
Van het vergrendelscherm tot de standaard apps van Apple ziet iOS 7 er compleet anders uit, met een simpel design en nieuwe kleurenpaletten. Ook lettertypes en app-iconen zijn overal aangepast. Bovendien zijn bepaalde onderdelen doorzichtig geworden, zoals het toetsenbord. © NU.nl
Het vergrendelscherm heeft niet meer de traditionele balk om te ontgrendelen, maar enkel een tekst met dezelfde functie. Ook het invoerscherm voor de pincode ziet er anders uit, met een dun lettertype in ronde toetsen. Het thuisscherm ziet er totaal anders uit doordat veel app-iconen zijn veranderd. Ook standaardapps als de kalender en berichten zijn totaal anders. © NU.nl
Apple kondigde zoals verwacht ook een eigen muziekdienst aan met de naam iTunes Radio. Het is een radiodienst die persoonlijke radiostations aanraadt op basis van de muziekvoorkeuren van de gebruiker. Ook kunnen radiostations worden gebaseerd op hele genres of artiesten. Tijdens het afspelen van muziek kan het station worden aangepast, bijvoorbeeld door te zeggen dat een bepaald nummer niet meer gespeeld moet worden. © NU.nl
Standaardapps als Maps, de klok en de app voor video's hebben ook een heel nieuw uiterlijk gekregen zodat alle apps hetzelfde gevoel uitstralen als het nieuwe ontwerp van de thuisschermen. © NU.nl
Hetzelfde geldt voor de apps Contacten, Rekenmachine en Facetime. Alles heeft een nieuw uiterlijk gekregen onder leiding van Apple-ontwerper Jony Ive. © NU.nl
Het nieuwe uiterlijk van de muziek-, berichten- en kalendar-applicaties. © NU.nl

Vergrendelscherm

Het vergrendelscherm heeft niet meer de traditionele balk om te ontgrendelen, maar enkel een tekst met dezelfde functie. Ook het invoerscherm voor de pincode ziet er anders uit, met een dun lettertype in ronde toetsen.

Het thuisscherm ziet er totaal anders uit doordat veel app-iconen zijn veranderd. Ook standaardapps als de kalender en berichten zijn totaal anders.

Bètaversies van iOS 7 zijn direct beschikbaar voor ontwikkelaars. De versie voor consumenten komt in de herfst, wanneer waarschijnlijk ook de nieuwe iPhone wordt aangekondigd. Het besturingssysteem zal werken voor iPhone 4 en later, en iPad 2 en later.

Multitasking

Ook verschillende functies binnen iOS zijn veranderd. Zo zijn de instellingen overzichtelijker. Er komt in een nieuw instellingenscherm de mogelijkheid om bijvoorbeeld wifi en bluetooth aan- en uit te zetten.

Dit scherm kan overal worden opgeroepen door van beneden naar boven te swipen. In het scherm kan ook muziek worden bestuurd. Het wordt ook mogelijk om instellingen als de helderheid van het scherm aan te passen door commando's te geven aan de spraakbesturing van Siri.

Daarnaast wordt ook multitasken makkelijker. Alle apps zullen dit nu ondersteunen. Apps als Facebook kunnen in de achtergrond informatie ophalen. Ook kunnen notificaties het mogelijk maken om een app in de achtergrond te updaten. Dus als je een nieuwsbericht als pushbericht krijgt, kan de nieuwsapp alvast het bericht inladen.

Instellingen links, multitasken rechts

Instellingen links, multitasken rechts

Safari

Ook Safari is compleet vernieuwd. Tijdens het scrollen verdwijnen de adresbalk en andere elementen, zodat de webpagina het hele scherm in beslag neemt. Door van links naar rechts te swipen wordt naar vorige en volgende pagina's bewogen.

Bij het intypen van een adres of zoekopdracht verschijnen suggesties. Ook verschijnen enkele functies van Mac OS X Mavericks in iOS. Zo is er de 'reading list', een lijst van artikelen uit de bladwijzers, en 'shared links' een overzicht van links die vrienden hebben gedeeld op sociale media. Ook het wisselen van tabblad in Safari ziet er anders uit.

Safari op de middelste afbeelding

Safari op de middelste afbeelding

Ook de standaard camera- en foto-apps worden vernieuwd. Het wordt onder meer mogelijk om filters te gebruiken. Foto's worden bovendien automatisch geordend op basis van locatie, datum en andere 'metadata' uit de foto's.

De App Store van iOS 7 updatet apps automatisch. Er komen dus geen rode 'badges' meer met het aantal nieuwe apps naast het icoon van de App Store.

iTunes Radio

Apple kondigde zoals verwacht ook een eigen muziekdienst aan met de naam iTunes Radio. Het is een radiodienst die persoonlijke radiostations aanraadt op basis van de muziekvoorkeuren van de gebruiker.

Ook kunnen radiostations worden gebaseerd op hele genres of artiesten. Tijdens het afspelen van muziek kan het station worden aangepast, bijvoorbeeld door te zeggen dat een bepaald nummer niet meer gespeeld moet worden.

iTunes Radio zit verwerkt in iOS 7, maar ook in iTunes voor de Mac en pc. De dienst is gratis met advertenties. Abonnees van iTunes Match krijgen een advertentievrije versie. Voorlopig is de dienst alleen in de VS beschikbaar.

Automodus

Verschillende autofabrikanten zullen hun systemen laten werken met iOS 7. Het is dan mogelijk om door gebruik van stemopdrachten verschillende functies te gebruiken.

Zo kunnen bijvoorbeeld contacten worden gebeld en muziek worden afgespeeld.

Ook de software 'Find My iPhone' wordt vernieuwd. Vanaf iOS 7 is het niet meer mogelijk 'Find My iPhone' uit te schakelen zonder het Apple ID in te vullen. Ook voor het wissen van een iPhone is voortaan een wachtwoord nodig. Dat zou het veel moeilijker moeten maken gestolen iPhones door te verkopen.

Lees ons (gesloten) liveblog over de aankondigingen van Apple terug op NUtech.nl