Aanbieders van mobiele telefonie in Nederland hebben in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst de omzet uit sms- en dataverkeer op jaarbasis licht zien dalen. 

Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Telecompaper donderdag heeft gepubliceerd.

Tot dusver compenseerden stijgende inkomsten uit sms en data (bij elkaar opgeteld) deels de afkalvende omzet uit spraak. Dat was in het eerste kwartaal niet meer het geval. De omzetdaling in het afgelopen jaar bedroeg in totaal 5,4 procent, een stuk meer dan de daling van 2,7 procent een jaar eerder.

Het aandeel van sms en data in de totale omzet nam nog wel toe, tot 39,8 procent. Dat was een jaar eerder nog 38,4 procent.

In heel 2013 verwacht Telecompaper een daling van tussen de 3 en 4 procent. Tussen 2012 en 2017 wordt een gemiddelde jaarlijkse daling van tussen de 1 en 2 procent verwacht. De naweeën van de economische crisis en een blijvende daling van inkomsten uit spraak zullen daaraan bijdragen, verwacht Telecompaper.

KPN heeft het meeste marktaandeel gewonnen op de mobiele markt in Nederland. Ook Vodafone steeg licht, ten koste van T-Mobile, wiens aandeel 0,6 procent daalde.

De grootste provider blijft KPN met zo'n 45 procent van de markt. Daarna volgen Vodafone (30 procent) en T-Mobile (25 procent).