De Amerikaanse mobiele netwerken zijn veel gevorderder dan de Europese en het dataverkeer binnen de Verenigde Staten is gemiddeld 75 procent sneller dan de mobiele dataverbindingen in Europa.

Dat blijkt uit een onderzoek van de GSMA, de brancheorganisatie voor de mobiele industrie. Volgens het rapport ligt Europa ver achter op de Verenigde Staten met de ontwikkeling en uitrol van de nieuwe generatie mobiele technologieën en de geavanceerde diensten die door mobiele technologie mogelijk worden gemaakt.

"Europa was de vroege leider in mobiele netwerken met veel bedrijven die pioneers waren in de technologische innovatie waar nu meer dan 3.2 miljard mensen van over de hele wereld van gebruikmaken", aldus GSMA-directeur Anne Bouverot. "Echter bevestigt dit rapport de ontnuchterende realiteit dat Europa zijn voorsprong in de mobiele markt is verloren en beduidend minder goed presteert dan andere geavanceerde economieën.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Navigant Economics. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vijf jaar geleden presteerden de Europese mobiele netwerken nog net zo goed of zelfs beter dan de Amerikaanse.

Sneller

Volgens het onderzoek gebruiken Amerikaanse consumenten veel meer mobiele diensten en gebruiken ze deze ook sneller. Amerikaanse consumenten verbruiken gemiddeld ook vijf keer zo veel belminuten en twee keer zo veel data als de Europese gebruiker.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Navigant Economics. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ook in 4G-technologie loopt Europa volgens de GSMA achter. In de Verenigde Staten is aan het einde van 2013 twintig procent van alle mobiele dataconnecties een 4G-verbinding, in Europa is dat aantal nog maar minder dan twee procent. De mobiele snelheden zijn in de Verenigde Staten ook beter dan in Europa: gemiddeld downloaden Amerikaanse consumenten tot wel 75 procent sneller dan Europese gebruikers.

Factoren

"Hoewel er verschillen factoren voor deze afwijkende resultaten verantwoordelijk zijn, kan het gedeeltelijk worden toegeschreven aan de relatief inefficiënte structuur van de mobiele sector in Europa", zegt Jeffrey Eisenac van GSMA. "De Europese regelgeving en de verschillende landen binnen Europa met hun eigen wetten hebben geleid tot een gefragmenteerde marktstructuur die telecomproviders ervan weerhoudt te groeien."

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zei eerder dat Europa zo snel mogelijk één telecommarkt moet krijgen: "De grootste belemmering die we onszelf opleggen is dat we nog geen gezamenlijke Europese interne telecommarkt hebben, maar 27 gefragmenteerde stelsels van wet- en regelgeving."