Nokia is niet langer baas in eigen land. Ook daar heeft Samsung de telefoonfabrikant ingehaald.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van cijfers van onderzoeksbureau IDC.

Op dit moment is Samsung marktleider met 36,1 van het marktaandeel. Nokia staat op een tweede plaats met 33,6 procent. De Koreaanse fabrikant verkocht 211.000 toestellen in het eerste kwart van het jaar en Nokia 'slechts' 196.000.

Dat staat in schril contrast met vorig jaar toen Nokia nog 48 procent van de markt in handen had ten opzichte van de 28 procent van Samsung. In 2012 was Nokia's deel zelfs nog 65 procent.

Samsung heeft sowieso wereldwijd bijna als enige geprofiteerd van de teruggang van Nokia. De opkomst van de Zuid-Koreaanse fabrikant loopt vrijwel gelijk aan de daling van de Finse concurrent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner die NUtech.nl analyseerde.

Investeerders

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nokia afgelopen mei lieten investeerders weten het kwakkelende resultaat van het bedrijf zat te zijnZij hebben er genoeg van dat het Finse bedrijf maar tekort blijft schieten tegenover succesvolle concurrenten als Apple en Samsung.

In 2011 ging Nokia over tot het maken van telefoons met het Windows Phone besturingssysteem. Veel investeerders vinden nu dat CEO Stephen Elop dat besluit moet heroverwegen.

Elop liet op zijn beurt weten nog steeds volledig in te zetten op Windows Phone. Nokia heeft namelijk geen alternatief achter de hand mochten de resultaten van de Lumia-lijn blijven tegenvallen.