KPN, T-Mobile en Vodafone zijn een beroepsprocedure begonnen tegen de Staat.

Dat bevestigt een woordvoerder van KPN tegenover NUtech.nl naar aanleiding van berichtgeving van Webwereld. De telecomproviders zijn van mening dat de opzet en uitkomst van de multibandveiling oneerlijk en onrechtmatig is verlopen, stelt Vodafone verder.

KPN wilde niet inhoudelijk reageren omdat het om een lopende procedure gaat.

Volgens de bedrijven is er echter een kunstmatige schaarste gecreëerd door een derde van de te veilen 800MHz-band te reserveren voor nieuwkomers op de markt. Volgens een woordvoerder van Vodafone heeft het bedrijf daar in 2012 al bij de rechter beroep tegen aangetekend, maar loopt die procedure nog.

Vorige week nog beklaagde Vodafone-CEO Rob Shuter zich ervover dat Minister Kamp van Economische Zaken niet transparant genoeg is geweest over de uitkomst van de frequentieveiling. Die leverde vorig jaar 3,8 miljard euro op voor de Nederlandse schatkist.

Bill shock

Vodafone betaalde 1,38 miljard euro voor frequenties die kunnen worden gebruikt voor 4G-internet. Volgens Shuter waren de prijzen veel hoger dan verwacht en was er zelfs sprake van 'bill shock' bij het bedrijf.

Desondanks liet Shuher in een recent interview met NUtech.nl weten niet te veel betaald te hebben voor de frequenties. "We hebben meer betaald dan we hadden gewild, maar we geloven dat we het geld eruit kunnen halen."

Kamp liet eerder weten dat er een evaluatie van de veiling gepland is voor 2014. De evaluatie zou een jaar na dato plaatsvinden, omdat niet alleen het veilingsysteem wordt bekeken, maar ook de invloed op de markt en de gevolgen voor de onderlinge concurrentie tussen telecomaanbieders.