Android heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met een wereldwijd marktaandeel van bijna 75 procent. Android en iOS samen bezetten 92,6 procent van de smartphonemarkt.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 210 miljoen smartphones verkocht, een record. Inmiddels zijn smartphones goed voor 50 procent van de totale verkoop van mobiele telefoons.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Na een kleine dip in het vierde kwartaal van 2012 komt Android in het eerste kwartaal van 2013 hoger uit dan ooit tevoren. Met een marktaandeel van 74,4 procent laat het de concurrentie ver achter zich. iOS, het besturingssysteem van de iPhone, volgt op gepaste afstand met 18,2 procent.

Alle andere spelers doen alleen mee in de marge. Blackberry heeft volgens Gartner nog een marktaandeel van 3 procent. Windows Phone kan rekenen op 2,9 procent.

Opkomst Android

Een jaar geleden stond Android nog op 'slechts' 56,1 procent van de verkochte telefoons. Het besturingssysteem dat ontwikkeld wordt door Google kan gratis gebruikt worden door fabrikanten als Samsung, HTC en Sony.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Drie jaar geleden begon Android aan de weg te timmeren. In het eerste kwartaal van 2010 was het marktaandeel nog maar 9,6 procent. In de tussentijd is vooral het marktaandeel van Symbian, een besturingssysteem van Nokia, en Blackberry flink afgenomen.

Samsung en Apple

De goede cijfers voor Android zijn vooral te danken aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant pakte in januari, februari en maart een marktaandeel van 30,8 procent. Een jaar geleden was dat nog 27,6 procent. Apple staat op 18,2 procent en moet iets inleveren.

Ook LG, het Chinese Huawei en ZTE zagen hun marktaandeel licht toenemen. Al deze fabrikanten maken toestellen met onder meer Android. Samsung verkocht in het afgelopen kwartaal bijna 65 miljoen smartphones. Apple wist er ruim 38 miljoen te slijten.

Lees alles over Android in het dossier