EE, de grootste mobiele provider van Groot-Brittannië, wil in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos Mori geanonimiseerde gegevens verkopen aan politie en particuliere partijen.

Dat wordt duidelijk uit een bericht van the Sunday Times.

Het gaat om de leeftijd, het geslacht, de locatie en postcode van de 27 miljoen klanten van EE, maar ook welke websites bezocht zijn, op welke tijden sms-berichten werden verstuurd en wanneer telefoongesprekken werden gevoerd.

In een reactie benadrukt Ipsos Mori dat het gaat om anonieme gegevens en dat er alleen gerapporteerd wordt over groepen van minimaal 50 klanten. Toch is er in Groot-Brittannië ophef ontstaan over het eventueel doorverkopen van de informatie.

Onder meer Scotland Yard zou interesse getoond hebben in de gegevens, maar laat nu aan Britse media weten van een overeenkomst af te zien. De gegevens zouden gebruikt kunnen worden voor misdaadbestrijding.

In Nederland kunnen telecomgegevens door politie en justitie opgevraagd worden met een gerechtelijk bevel. Met deze situatie in Groot-Brittannië zouden alle gegevens geanonimiseerd verzameld kunnen worden zonder tussenkomst van de rechter. Volgens diverse media wilden Ipsos Mori en EE in eerste instantie de gegevens ook verkopen aan particuliere partijen en rond sportevenementen. Of dat nog steeds het plan is, is niet bekend.