Sony heeft de Xperia ZR aangekondigd, een waterdicht toestel dat qua specificaties lijkt op de Xperia Z maar dan een stuk kleiner is. De ZR richt zich bovendien specifiek op onderwaterfotografie.

Net als de Xperia Z is de belangrijkste feature van de ZR dat hij waterdicht is. Het toestel blijft werken tot een diepte van anderhalve meter en houdt het daar dan in ieder geval een half uur uit.

De toegevoegde waarde van de ZR is dat het toestel een fysieke cameraknop heeft zodat onder water foto's maken en filmen een stuk eenvoudiger wordt. De knop werkt bovendien ook als het toestel vergrendeld is zodat er op elk moment een foto gemaakt kan worden.

Hoewel de Xperia Z zoals gezegd ook onder water gebruikt kan worden, is het lastiger foto's en video's te maken omdat het touchscreen onder water minder goed werkt.

Bekijk een video van ZR:

De ZR is ook een stuk kleiner dan de Xperia Z. De grote broer heeft een 5 inch- en de ZR een 4,6 inch-scherm. Verder zijn veel van de specificaties gelijk. Zo is het schermtype gelijk en zit er dezelfde 13 megapixel Exmor RS-camera in.

Ook de processor, een Snapdragon S4 Pro quadcore-chip van 1,5 Ghz, is hetzelfde. Inmiddels beschikken de nieuwste toestellen van HTC en Samsung al over een Snapdragon 600-chip die sneller is. Een prijs is nog niet bekendgemaakt, bovendien is nog niet duidelijk in welke landen de ZR uitkomt.

NUtech.nl heeft Sony gevraagd om informatie over de Nederlandse markt.