Robin Mobile biedt vanaf 1 juni onbeperkt mobiel internet, bellen en sms'en aan voor 39,95 euro per maand. Dat is dan zonder toestel. De nieuwe protestprovider hekelt het gebrek aan transparantie en vernieuwing op de telecommarkt.

Robin Mobile is als sim only-provider vanaf 1 juni alleen online te bestellen.

Het bedrijf zal gebruikmaken van het netwerk van KPN omdat dat het 'meest betrouwbaar en geavanceerd' zou zijn. Dat vertelt oprichter Wilfred Rottier, in een interview met NUtech. Rottier was onder meer de man achter prepaidaanbieder Ortel Mobile.

Naast onbeperkt bellen, sms'en en data moet wel een losse bundel afgesloten worden om te kunnen sms'en of bellen in en naar het buitenland. Uit deze bundel kunnen ook servicenummers worden gebruikt. Het tegoed moet vooraf worden aangeschaft. Het gaat om 14,95 euro.

Prijzen voor bellen en sms'en in en naar het buitenland zijn nog niet bekend, maar liggen volgens het bedrijf zelf 'significant onder het landelijk gemiddelde'. Het tegoed is overigens onbeperkt geldig.

Robin Hood

De naam van de provider is een verwijzing naar Robin Hood. Robin Mobile "accepteert niet langer dat het volk benadeeld wordt en gelooft niet dat consumenten gebaat zijn bij het afsluiten van langdurige contracten en abonnementen". Rottier voegt daaraan toe: "Het is niet acceptabel dat consumenten de dupe worden van de machtspositie van de huidige telecomaanbieders."

Robin Mobile biedt dan ook geen specifieke contractduur aan. Klanten kunnen elke maand opzeggen en zitten nergens aan vast omdat zij ook geen toestel bij hun bundels krijgen. Wel is het zo dat het contract daardoor ook geen einddatum heeft en dus doorloopt tot de consument het zelf opzegt.

Prijs

Rottier stelt dat zijn provider niet specifiek op prijs met KPN, Vodafone en T-Mobile probeert te concurreren, maar vooral wat betreft transparantie. "Nu is het zo dat als je buiten je bundel gaat je fors meer moet betalen, soms wel tot vier of vijf keer het normale tarief. Het gaat ons niet om de prijzen, maar om het systeem."

Bij de andere providers is geen echt onbeperkt internet verkrijgbaar, maar bij Vodafone en KPN wordt wel onbeperkt bellen en sms'en aangeboden en bijvoorbeeld een bundel van 4000 of 5000 MB. Dit aanbod is dan inclusief een toestel. Omgerekend pakt dat aanbod iets duurder uit dan bij Robin Mobile.

Rottier vindt de vergelijking met andere providers niet opgaan. “Omdat alle andere aanbieders limieten stellen en je daar een abonnement moet afsluiten.”

Mobiel internet

De oprichter erkent dat het vooral om mobiel internet gaat. Dat aanbod is de afgelopen jaren van onbeperkt naar gelimiteerd gegaan en sommige providers knijpen de snelheid buiten de bundel af en noemen het aanbod dan wel onbeperkt, tot onvrede van bijvoorbeeld de Consumentenbond. Bij Robin Mobile krijgen klanten internet met een snelheid van 7,2 Mbps zonder limiet.

Er geldt ook geen Fair Use Policy (FUP) waarbij gebruikers die een x aantal keer meer data gebruiken van gemiddeld alsnog afgeknepen worden. Wel zal fraude worden tegengegaan. Als een telefoon bijvoorbeeld als hotspot wordt gebruikt in een café bijvoorbeeld.

Er is voorlopig nog geen 4G-aanbod, maar het bedrijf sluit niet uit dat dit later zal volgen. Ook sluit Rottier het aanbieden van toestellen niet uit als daar vraag naar blijkt te zijn.

Dat mensen bij onbeperkt mobiel internet, bellen én sms'en wellicht ook voor diensten betalen die ze niet zo veel gebruiken is voor Rottier geen zorg. "Maar het is geen geheim dat ons aanbod vooral voor datagebruikers geschikt is. Het is er niet specifiek op gericht, maar een groot deel van de klanten zal veel mobiel internet gebruiken."