Er gaan al sinds begin 2013 hardnekkige geruchten over een goedkopere iPhone die Apple later dit jaar zal gaan uitbrengen. NUtech somt op waar de geruchten rond de iPhone 5C tot nu toe op wijzen.

1.) Prijs

De belangrijkste informatie van de goedkopere iPhone is natuurlijk de prijs. Apple heeft het apparaat zelf überhaupt nog niet bevestigd, maar diverse bronnen spreken over een prijs onder de 300 dollar. Sporadisch wordt ook 99 dollar genoemd, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

De CEO van fabrikant Pegatron, die waarschijnlijk de goedkopere iPhone gaan maken, stelt ook dat het toestel niet heel goedkoop zal zijn. De meest recente speculaties zitten dan ook tussen de 300 en 500 dollar. Apple verkoopt de iPhone 4 in Nederland, naast de 4s en 5, nog voor 388 euro.

2.) Naam

De kans is klein dat Apple een product zal gaan lanceren dat de goedkopere iPhone of cheaper iPhone heet. Meerdere bronnen spraken van iPhone Lite, maar eind juli lekte een foto uit van de vermeende verpakking van het goedkopere toestel. Daar is duidelijk iPhone 5C op te zien, die naam is sindsdien meerdere malen door bronnen bevestigd.

3.) Behuizing

Het verwachte lage prijspunt zorgt ervoor dat Apple de goedkopere iPhone niet van aluminium of glas zal maken, maar kiest voor plastic. Eigenlijk alle bronnen zijn het hierover eens. Ook lijkt het al zeker dat de telefoon in verschillende kleuren beschikbaar zal komen, waaronder blauw, rood en geel, hoewel er over veel meer kleuren gesproken wordt. De normale iPhone is er alleen in het zwart en wit.

4.) Scherm

Over het scherm is nog veel onenigheid bij de anonieme bronnen. In eerste instantie leek het scherm 4,5 inch of zelfs groter te worden. De huidige iPhone 5 beschikt over 4 inch. Recente geruchten wijzen er echter op dat het goedkopere model hetzelfde formaat krijgt. Dat zou ook logischer zijn in verband met de kosten van grotere schermen.

Wel lijkt duidelijk dat de resolutie lager zal uitpakken dan bij de high end-modellen van Apple.

5.) Lanceerdatum

Hoogstwaarschijnlijk heeft Apple op 10 september een persconferentie. Daar zal dan in ieder geval de iPhone 5S worden aangekondigd. De kans is groot dat ook de iPhone 5C dan wordt onthuld. Wanneer het goedkopere toestel in de winkels ligt, is niet duidelijk. Aangezien er een foto is opgedoken van een Nederlandse handleiding van de iPhone 5C, ligt voor de hand dat het apparaat ook naar Nederland komt.