Ondanks de populariteit van de Galaxy Note-serie van Samsung is er in Nederland nog geen groot marktaandeel weggelegd voor zogeheten phablets. 

Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail and Technology Benelux waarover NUtech beschikt. Slechts 4 procent van de telefoons die in januari en februari verkocht werden heeft een scherm groter dan 5 inch. Telefoons van 3,5 tot 4,5 inch zijn het populairst.

Samsung verkoopt al sinds eind 2011 de eerste Galaxy Note met een 5,3 inch-scherm. In de eerste tien maanden gingen er wereldwijd 10 miljoen exemplaren over de toonbank. De Note II met een 5,5 inch-scherm deed het nog beter. In twee maanden wist Samsung er vijf miljoen te verkopen.

In Nederland blijft het marktaandeel van deze zogeheten phablets echter nog heel beperkt. In de maanden januari en februari van 2013 had slechts 4 procent van alle verkochte telefoons een scherm groter dan 5 inch. In de eerste twee maanden van 2012 was dat 2 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van GFK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Over héél 2012 lag het marktaandeel van de phablets ook op 2 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van GFK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

4,5 tot 5 inch

Als gekeken wordt naar de meest recente cijfers uit januari en februari is wel te zien dat telefoons van 4,5 tot 5 inch flink wat marktaandeel gepakt hebben. In een jaar tijd groeide dat percentage van 2 naar 16 procent. In deze categorie vallen onder meer de Galaxy S III en HTC One X.

De iPhones van Apple vallen weer in een categorie lager. De iPhone 5 heeft een 4 inch- en de iPhone 4 en 4s een 3,5 inch-scherm. De categorie 4 tot 4,5 inch heeft in Nederland een aandeel van ruim een derde terwijl 3,5 tot 4 inch goed is voor 26 procent.

Verhouding

GfK verwacht dat er dit jaar zes miljoen telefoons in Nederland verkocht worden. Vijf miljoen daarvan zullen smartphones zijn. Dat is een heel andere verhouding dan vorig jaar. Toen gingen er ook ongeveer zes miljoen telefoons over de toonbank, maar gingen het om nog 'slechts' 4,1 miljoen smartphones.