Windows Phone is in verschillende markten flink gegroeid. In veel landen staat het mobiele systeem van Microsoft op de derde plek.

Dat tonen cijfers van Kantar Worldpanel aan, dat in de maanden december tot en met februari de verkopen van smartphones heeft bijgehouden.

In die periode was 4,1 procent van de verkochte smartphones in de VS een Windows Phone, een groei van 1,4 procentpunt ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar.

In 2012 stond Blackberry met 3,6 procent van de verkochte smartphones nog op de derde plaats, achter Android en iPhone. Dit jaar zijn de verkopen met 2,9 procent gedaald en zijn nog maar een magere 0,7 procent van de verkochte smartphones in de VS van Blackberry. Ondertussen heeft Android de groei van de afgelopen kwartalen doorgezet.

Beweeg de cursor over de grafiek om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Kantar Worldpanel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Zwakke start Blackberry

Volgens een analist van Kantar Worldpanel heeft de introductie van de Blackberry Z10 niet gezorgd voor een stormloop die bijvoorbeeld de iPhone 5 wel veroorzaakte.

"In het verleden moest Blackberry het hebben van budgettoestellen als de Curve 8520 en 9320, die succes hadden onder prijsbewuste jeugd. De forser geprijsde high-end Blackberry Z10 gaat waarschijnlijk pas echt verkopen als de prijs daalt. Ook een breder aanbod Blackberry 10-telefoons zal daarbij helpen."

Wereldwijde groei

In Australië en Mexico is Windows Phone ook in verkopen gegroeid ten opzichte van vorig jaar. In Australië, waar Windows Phone al op de derde plaats stond, zijn de verkopen met 1,7 procentpunt gegroeid tot 3,4 procent van de verkochte smartphones.

In Mexico groeide Windows Phone licht met 0,7 procentpunt tot een aandeel van 5,9 procent. Grote verliezers in Mexico zijn Blackberry en Symbian. Waar vorig jaar met 33,2 procent van de verkochte toestellen Blackberry nog bovenaan stond in Mexico, heerst Android daar nu met 55,8 procent.

In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië groeide Windows Phone ook. Vooral Italië valt op, daar is Windows Phone met 7,7 procentpunt tot een sterke derde plaats van 13,1 procent gegroeid. Die cijfers stroken met de analyse die Kantar eerder dit jaar maakte. Ook toen bleek al dat Windows Phone hard op weg was de derde plaats op de Europese smartphonemarkt te veroveren.