Blackberry stapt naar de Amerikaanse en Canadese toezichthouder om berichtgeving dat de Blackberry Z10 massaal door consumenten zou worden teruggebracht. Het bedrijf ontkent die bewering.

Dat blijkt uit een persbericht dat Blackberry vrijdag verspreid is.

Onderzoeksbureau Detwiler Fenton beweerde eerder deze week dat er opvallend veel Blackberry Z10's teruggebracht worden. Na dat bericht daalde de koers van het bedrijf en Blackberry trekt nu fel van leer tegen de beweringen.

"De verkoop van de Z10 voldoet aan onze verwachtingen en uit gegevens waarover wij beschikken blijkt dat consumenten tevreden zijn met hun toestellen", aldus CEO Thorsten Heins. "Het aantal geretourneerde smartphones ligt op of net onder de verwachting en is gelijk aan het gemiddelde in de industrie."

"Anders suggereren is een grove misinterpretatie of bewuste manipulatie", meent Heins. "Deze conclusie heeft geen basis en Blackberry laat dat niet ongemoeid." Als reactie op de beweringen van Detwiler is Blackberry nu naar de Amerikaanse toezichthouder SEC en de Canadese toezichthouder OSC gestapt.

Succes Z10

Over het succes van de Blackberry Z10 is nog weinig te zeggen. In de eerste drie maanden van 2013 werden er 1 miljoen Blackberry's verkocht. De telefoon is echter pas sinds eind januari te koop en dat in slechts een paar landen. In bijvoorbeeld Nederland en de VS is de smartphone pas sinds medio maart verkrijgbaar.

Lees onze review van de Blackberry Z10