Zakelijke dienstverleners hebben in het tweede kwartaal van 2016 hun omzet met 6,1 procent zien stijgen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De omzetgroei was wel minder sterk dan in voorgaande kwartalen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De omzet van zakelijke dienstverleners zit al drie jaar op rij onafgebroken in de lift.

Vooral de uitzendbranche en de administratieve dienstverleners zoals accountants en belastingadviseurs deden het goed in het tweede kwartaal, met omzetstijgingen van respectievelijk 8,7 procent en 8,9 procent op jaarbasis. 

Ondernemers binnen de beveiligingsbranche en hoveniersbedrijven zagen hun omzet echter dalen. De krimp bij hoveniersbedrijven kan volgens het statistiekbureau samenhangen met de forse groei in het tweede kwartaal van 2015. Per 1 juli vorig jaar verviel namelijk het tijdelijk lage btw-tarief voor het aanleggen en onderhouden van tuinen.

Bedrijfsleven

Het vertrouwen onder zakelijke dienstverleners daalde licht, maar bleef positief in het derde kwartaal. Dit is al sinds eind 2013 het geval.

Ook het vertrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven als geheel nam licht af, maar die daling was minder groot dan bij zakelijke dienstverleners.