Ook Deutsche Bank heeft zich aangesloten bij de coulanceregeling rentederivaten.  

Dit meldt Deutsche Bank donderdag. Pieter Lakeman, directeur bij Swapschade, maakt even eerder bekend de bank te willen dagvaarden voor de rentederivaten. 

Door de beslissing moet Deutsche de contracten van nog eens driehonderd extra ondernemers in behandeling gaan nemen. De bank had zelf een herstelkader waar al 714 ondernemers onder vielen. 

De Duitse bank was de laatste financiële instelling die zich nog niet had aangesloten bij het herstelkader voor rentederivaten die aan mkb-ondernemers zijn verkocht.

Een woordvoerder vertelt aan NU.nl dat Deutsche de beslissing om zich aan te sluiten bij de coulanceregeling al langer had gemaakt, maar dat de bekendmaking hiervan naar voren is gehaald door het bericht van Lakeman eerder op de dag. 

Volgens de bank krijgen ondernemers die beter uit zijn met de coulanceregeling een extra vergoeding. Het eigen herstelkader wordt deze zomer afgerond. Een woordvoerder benadrukt dat er ondernemers zijn die al een vergoeding hebben gekregen en dat veel ook een voorstel hebben ontvangen. 

Ontoerijkende voorlichting

Met de coulanceregeling hoeft niet per geval te worden vastgesteld of er sprake was van ontoereikende voorlichting door een bank bij de verkoop van rentederivaten.

ABN Amro, ING, SNS, Van Lanschot en uiteindelijk ook Rabobank hadden zich al eerder aangesloten. De Autoriteit Financiële Markten riep op 5 juli Deutsche Bank al op tot deelname aan het herstelkader zodat ook de klanten van deze bank met dit kader kunnen worden gecompenseerd. 

Renteswaps

Pieter Lakeman, directeur bij Swapschade, maakte donderdag eerder bekend Deutsche Bank te dagvaarden om de rentederivaatcontracten die de bank heeft met mkb-ondernemers. Deutsche Bank nam de contracten over toen de bank onderdelen van ABN Amro overnam.

"De bank nam jaren geleden een aantal klanten van ABN Amro over, met alle lusten en lasten", schrijft Lakeman in een persbericht. "Daaronder valt ook de aansprakelijkheid voor de schade die deze klanten hebben geleden door de aankoop van renteswaps van ABN Amro."

Swapschade wil per onderneming bedragen van enkele honderdduizenden tot ongeveer 1 miljoen euro verhalen op Deutsche Bank, maar tot nu toe hebben vijf bedrijven met contracten van Deutsche zich gemeld bij Swapschade. 

Alternatieven 

Lakeman vertelde er vooral problemen mee te hebben dat mkb-ondernemers geen alternatieven voor renteswaps is aangeboden. "Dit is ook de grootste grief."

Hij haalt aan dat een rentecap ook gebruikt kan worden om risico’s op een rentestijging af te dekken. "Voor zover we hebben kunnen zien, is dit maar in 5 procent van de alle gevallen ter sprake gekomen", zegt Lakeman. De rechter zou zich hier ook nog niet eerder over hebben uitgelaten. 

Deutsche Bank zei eerder in een reactie de dagvaarding van Lakeman af te wachten.