'Nederland in top drie best betalende landen'

Nederland staan op de derde plek van best betalende landen. Alleen in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland krijgen bedrijven hun rekeningen sneller betaald.

Dat meldt kredietverzekeraar Euler Hermes dinsdag op basis van onderzoek naar 27.300 beursgenoteerde ondernemingen.

In Nederland worden rekeningen na zo'n 47 dagen betaald. In Oostenrijk is die termijn 44 dagen en in Nieuw-Zeeland 46 dagen.

Griekenland (91 dagen), China (88 dagen) en Italië (88 dagen) staan onder aan de lijst. Een kwart van de Chinese bedrijven krijgt pas gemiddeld na 131 dagen geld te zien.

Langer

Wereldwijd moeten ondernemingen steeds langer wachten op betaling van hun rekeningen. Een kwart van de bedrijven moest vorig jaar gemiddeld negentig dagen wachten.

Dit hangt volgens directeur risico's Walter Toemen van Euler Hermes Nederland samen met de groeivertraging van de economie in verschillende landen zoals China, Rusland en Brazilië.

Contant

"In een vertragende economie genereren bedrijven minder inkomsten. Ze proberen hun liquiditeitspositie te verbeteren door betaling van hun facturen uit te stellen", zegt Toemen. Leveranciers in dit soort landen eisen vaker betalingen met contant geld om kredietrisico's te vermijden.

"Vertrouwen binnen bedrijfstakken kan zover dalen, dat bedrijven niet meer op krediet willen leveren, maar cash-transacties verlangen. Dan weet je tenminste zeker dat je je geld krijgt."

Europa

In Europa is de gemiddelde termijn juist afgenomen. Volgens Toemen zitten ondernemingen in Europa ruimer bij kas en wachten ze niet onnodig lang met het betalen van rekeningen.

Maar er zijn wel verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa. In Noord-Europa worden rekeningen in gemiddeld vijftig dagen betaald. In Zuid-Europa duurt het 65 dagen.

Lees meer over:
Tip de redactie