Enza Zaden uit Enkhuizen is uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar.

De prijs is donderdagavond in Den Haag uitgereikt aan directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw.

Volgens de jury behoort Erna Zaden binnen het eigen vakgebied "tot de absolute wereldtop". Dat de onderneming ieder jaar zo'n 30 procent van de omzet investeert in onderzoek en ontwikkeling, wordt ook geprezen.

"De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productieontwikkeling", aldus de jury.

Aandacht

"Dit familiebedrijf groeit zowel in omvang als kwaliteit, schenkt veel aandacht aan zijn medewerkers en geeft talent de ruimte om zich te blijven ontwikkelen."

Enza Zaden is in 1938 opgericht door Jacob Mazereeuw. Toen heette het nog De Enkhuizer Zaadhandel. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd 43 vestigingen en werken er ruim vijftienhonderd medewerkers.

"In deze tijd van overnames en schaalvergroting is Enza Zaden nog een van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven."

Parels

Met het winnen van de prijs liet de onderneming de andere finalisten VDL Groep (industrieel bedrijf, CCV Group (financieel dienstverlener) en NNZ (verpakkingsspecialist) achter zich.

De jury heeft unaniem voor Enza Zaden gekozen, maar zegt dat de drie andere finalisten "zeker ook tot de parels van de Nederlandse familiebedrijven behoren".

Boegbeeld

Hoewel VDL naast de hoofdprijs greep, ontving president-directeur van VDL Wim van der Leegte de award voor Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap.

"Tijdens het jureringsproces voor de Familiebedrijven Award 2016 heeft Wim van der Leegte een bijzondere en onuitwisbare indruk gemaakt."

De jury prijst de visie van Van der Leegte voor het behoud van industriële productiebedrijven in Nederland. VDL nam in 2012 het noodlijdende NedCar over, dat toen in handen was van het Japanse bedrijf Mitsubishi Motors Corporation

Volgens de jury wordt de president-directeur gezien als "een inspiratie en voorbeeld" voor jonge ondernemers.