Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft de eerste klachtzaken over mkb-derivaten afgerond. In tien zaken is succesvol bemiddeld tussen de betrokken ondernemers en banken.

Bij twee uitspraken heeft de Geschillencommissie Mkb-derivaten van Kifid de vordering tegen de bank afgewezen, laat het klachteninstituut dinsdag weten.

Volgens de commissie zijn de betrokken ondernemers voldoende geïnformeerd over de kenmerken en risico's van het product. Het ging om klanten van Deutsche Bank en Rabobank.

En in één zaak tegen Deutsche Bank is de vordering van de ondernemer gedeeltelijk toegewezen. De bank heeft volgens de commissie geen passend advies gegeven, omdat de renteswap niet goed aansloot bij de lening die de ondernemer had.

54 klachtzaken

Kifid heeft tot nu toe in totaal 54 klachtzaken over mkb-rentederivaten ontvangen. Daarvan zijn er negentien afgehandeld. Bij dertien zaken is dit via een schikking of uitspraak gebeurd. 

De andere zes zaken zijn afgesloten, omdat de ondernemer intussen de klacht heeft ingetrokken of omdat de ondernemer niet eerst met zijn bank wilde overleggen. Dit moet volgens de regels van Kifid.