Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat grote bedrijven hun leveranciers in het midden- en kleinbedrijf sneller gaan betalen.

De Kamer steunde dinsdag het CDA-plan om grote bedrijven rente te laten betalen als die na zestig dagen de rekening nog niet hebben betaald.

Het CDA kwam met het plan, omdat het mkb afhankelijk is van opdrachten van grote ondernemingen. De partij raamt de jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen op 2,5 miljard euro.

''Kleine leveranciers houden hierdoor hun hoofd amper boven water. Te late betalingen vormen voor mkb'ers en zzp'ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of rood staan bij de bank", aldus de CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt.

Zwarte lijst

MKB-Nederland liet vorige week weten een zwarte lijst op te gaan stellen met bedrijven die te lang wachten met het betalen van kleinere toeleveranciers. Wel krijgen wanbetalers eerst een brief. 

Ook opent de brancheorganisatie een meldpunt waar ondernemers misstanden anoniem kunnen melden. Gemiddeld wordt een factuur na 36,5 dagen betaald, maar excessen komen volgens de ondernemersvereniging nog te vaak voor.