Calais levert transportsector strop van 150 miljoen euro op

De overlast van migranten bij het Franse Calais levert de Nederlandse transportsector forse schade op. Dit jaar zal het naar verwachting om zo’n 150 miljoen euro gaan.

Dat maakt Transport en Logistiek Nederland (TLN) dinsdag bekend. De branchevereniging hield een enquête onder haar leden om de schade te inventariseren.

De schade bestaat uit schade aan materieel, vertragingsschade en schade aan de lading. "In dat geval gaat het bijvoorbeeld om bederfelijke waar, die niet meer te gebruiken is als de deur open is geweest", licht een woordvoerder toe.

Ook hebben de chauffeurs ter plekke te maken met toenemende agressie. Probeerden de migranten voorheen vooral door het opwerpen van barricades aan boord van vrachtwagens te komen, inmiddels zien chauffeurs zich geconfronteerd met bijvoorbeeld stenen tegen de voorruit.

Een echt goed alternatief voor de route via de tunnel is er niet om naar Engeland te komen, aldus TLN. "Er is weinig keus, het hangt vooral af van het soort goederen dat geleverd moet worden", aldus de woordvoerder. "Supermarkten bijvoorbeeld willen hun bevoorrading precies op tijd krijgen."

Leger inzetten

TLN wil dat Frankrijk het leger inzet om de veiligheid te garanderen van de vrachtwagens en chauffeurs. De organisatie gaat donderdag opnieuw om de tafel met de autoriteiten in Frankrijk. De burgemeester van Calais heeft de Franse overheid ook opgeroepen om het leger in te zetten. 

Ook hoopt TLN op een verbeterde incheck- en controleprocedure voor bedrijven die door de UK Border Force geaccrediteerd zijn. Zij zouden beloond moeten worden met een "fast lane", die het mogelijk maakt de procedure sneller te doorlopen. Er rijden dagelijks rond de honderdvijftig Nederlandse transportbedrijven via Calais naar Engeland. 

Lees meer over:

Flexkantoren

Flexkantoren
Lees deze tips voordat je overgaat op een flexibel kantoor 

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

NUwerk

Tip de redactie