Detailhandel boekt opnieuw meer omzet

De Nederlandse detailhandel heeft in oktober 2,3 procent meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, mede door een gunstiger samenstelling van de verkoopdagen. 

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekend.

Het aantal verkochte producten steeg met 2,8 procent, terwijl de prijzen 0,5 procent lager waren dan een jaar eerder. De omzetstijging werd zowel bij food- als bij nood-foodwinkels gemeten.

Oktober had dit jaar een zaterdag meer, maar een woensdag minder dan oktober 2014. Op een zaterdag wordt doorgaans meer omgezet dan op een woensdag. Volgens het CBS is dit effect sterker bij winkels in voedings- en genotsmiddelen dan bij non-foodzaken.

Verkopers van voedings- en genotsmiddelen boekten 3,6 procent meer omzet op jaarbasis, bij een volume dat bijna 3 procent hoger was. Speciaalzaken kenden een omzetgroei van 4,6 procent, de sterkste toename in ruim 9 jaar tijd. Supermarkten zagen hun inkomsten met 3,5 procent aanzwellen.

Weersomstandigheden

Bij non-foodzaken was de omzetgroei met 1,6 procent bescheidener. Volgens het CBS was de groei in september een stuk sterker, mede door gunstige weersomstandigheden. Na een omzetverlies van bijna 2 procent bij doe-het-zelfzaken in september, steeg de omzet in oktober met bijna 2 procent.

Winkels in huishoudelijke artikelen boekten 11,4 procent minder omzet dan een jaar eerder. Volgens het CBS was dat toch een verbetering ten opzichte van september. Ook in de consumentenelektronica was het omzetverlies "behoorlijk".

De sterkste stijging in de non-foodsector werd opgetekend bij verkopers van woninginrichtingsartikelen (plus 7,2 procent).

Lees meer over:

Flexkantoren

Flexkantoren
Lees deze tips voordat je overgaat op een flexibel kantoor 

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

NUwerk

Tip de redactie