'Btw-regeling treft vooral kleine bouwers'

Het voorgenomen btw-plan van de Nederlandse overheid zal met name kleinere bouwbedrijven raken.

Dat stelt analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux donderdag in een rapport over de bouwsector.

Het kabinet is van plan om het btw-tarief voor honderden diensten en producten te verhogen. Consumenten betalen daar straks niet 6 procent over, maar 21 procent. De btw-inkomsten zijn volgens het rapport goed voor circa 30 procent van de belastinginkomsten in Nederland.

Kepler Cheuvreux schetst in het rapport het scenario voor gespecialiseerde diensten als schilders, behangers en stukadoors.

Renovatie is goed voor circa 10 procent van de omzet van de bouwsector die vorig jaar goed was voor 54 miljard euro. De omzet met betrekking tot de huizenbouw bedroeg 7,3 miljard euro.

BAM

Mulder verwacht dat de grote beursgenoteerde bouwondernemingen nauwelijks last krijgen van de voorgenomen btw-regeling. ''Bij BAM zal circa 5 procent van de totale omzet door de regeling worden getroffen. Bij Heijmans die meer gespecialiseerd is in de Nederlandse woningmarkt is dit 11 procent", aldus de analist.

Met het oog op het herstel in de Nederlandse woningmarkt en met name de nieuwbouwsector, zullen deze percentages volgens Mulder wel stijgen in de komende jaren.

Lees meer over:
Tip de redactie