D66 wil opheldering van Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, over berichten dat crowdfunding mogelijk extra belast gaat worden door de Europese Commissie.

Dat laat D66-Kamerlid Wouter Koolmees aan NU.nl weten. Koolmees heeft schriftelijk om uitleg gevraagd aan de minister.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zou volgens de Britse krant Financial Times meerdere plannen voorbereiden om crowdfunding extra fiscaal te belasten.

Dat komt dan bovenop de belasting die in Nederland in box 3 (sparen en beleggen) betaald moet worden. Koolmees noemt de mogelijke extra heffing "onwenselijk".  

Dijsselbloem liet eind maart weten een aantal belemmeringen voor crowdfunding juist weg te willen nemen. Zo wil de bewindsman dat het provisieverbod niet gaat gelden voor crowdfundingsplatformen.

MKB

Met crowdfunding kunnen ondernemers online krediet aantrekken van meerdere (particuliere) investeerders. Daardoor zijn zij minder of zelfs helemaal niet afhankelijk van banken. Dit kan voor met name het midden- en kleinbedrijf een oplossing zijn om aan kapitaal te komen.

Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel crowdfundingadviesbureau Douw&Koren hebben in 2014 ruim zeshonderd Nederlandse bedrijven  meer dan 51 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Gemiddeld haalde een bedrijf per campagne 90.000 euro op.