Bakker Klootwijk uit Rotterdam en omgeving wil af van zijn eigen winkels. De winkeltak is al jaren verliesgevend, meldde de bekende bakkerijketen woensdag.

Het familiebedrijf telt in totaal 41 filialen, waarvan vijftien in eigen beheer. Het is de bedoeling dat die eigen winkels komende maanden worden omgevormd tot franchisezaken. Met het afstoten zijn 83 medewerkers gemoeid.

Een woordvoerder schat in dat waarschijnlijk niet al het personeel mee kan naar de nieuwe winkeleigenaren.

''Het kan dat de zelfstandige ondernemers die de zaken overnemen, niet met alle medewerkers verder willen. En sommige zaken zijn verliesgevend. Die zullen waarschijnlijk niet overgenomen worden.''

Supermarkten

De speciaalzaken van Bakker Klootwijk kampen met hevige concurrentie van supermarkten. Zeker in crisistijd kopen veel Nederlanders hun boodschappen in één keer tegelijk in de supermarkt.

Volgens Bakker Klootwijk is het voor zelfstandige ondernemers makkelijker om rendabel een bakkerswinkel te runnen. Die kunnen ook activiteiten erbij doen, bijvoorbeeld het leveren van belegde broodjes en lunches aan bedrijven.

Derde generatie

Bakker Klootwijk is een bekende naam in de regio Rotterdam. In 1951 werd de eerste winkel geopend. De broodbakkerij die inmiddels door de derde generatie Klootwijk wordt geleid, groeide uit tot een bakkersketen met meerdere filialen. De laatste jaren is het aantal winkels wel aan het teruglopen.