De Nederlandse Investeringsinstelling (NII) moet een impuls geven aan de Nederlandse economie.

Dat zegt Loek Sibbing, de nieuwe ceo van de NII, woensdag, de dag dat de instelling officieel is opgericht.

De instelling werd op Prinsjesdag 2013 aangekondigd door het kabinet, afgelopen mei werden verdere details door minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekendgemaakt.

De NII moet het voor verzekeraars en pensioenfondsen makkelijk en aantrekkelijk maken te investeren in de Nederlandse economie.

De NII richt zich vooral op de financiering van infrastructuur, energie, verduurzaming van de samenleving, zorg en het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Belemmering

Volgens Sibbing staan de omvang van deze projecten en een tekort aan specifieke kennis om de risico's in te schatten de financiering van institutionele beleggers in de weg.

"De NII kan deze belemmeringen wegnemen en zo meer kapitaal van institutionele beleggers beschikbaar maken voor de Nederlandse economie. Dit moet een impuls aan de Nederlandse economie kunnen geven", zegt Sibbing.

Kamp denkt dat de NII een belangrijke stimulans is voor investeringen in bijvoorbeeld het mkb.

De NII is een private onderneming en investeert zelf geen geld. De twaalf deelnemers zijn Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, INKEF, MN, Nationale Nederlanden, PFZW, PGGM, PME, PMT en SNS Reaal.

Dit moet u weten over de Nationale Investeringsinstelling