De Rotterdamse Markthal past goed in de trend van de laatste jaren, waarin ambachtelijkheid, streekproducten en biologisch voedsel gretig aftrek vinden.

Dat zegt de Groningse hoogleraar retail Laurens Sloot. "Denk bijvoorbeeld aan het succes van de ambachtelijke supermarkten van Marqt en aan de Jumbo foodmarkt."

"Productie op de winkelvloer, vakmensen op de vloer, voedsel dichter bij de mensen brengen, dat is in opkomst. Ik denk dat dit ook weer terug gaat komen bij veel servicesupermarkten waar zelfbediening het parool is geworden."

Nederlands eerste overdekte markthal opent woensdag zijn deuren voor het publiek. De foodmarkt, gevestigd aan de Binnenrotte, biedt onder meer plaats aan tachtig vers- en horecaondernemers. 

Ook herbergt de hal 228 appartementen en 4.600 vierkante meter winkelruimte. Onder het gebouw bevinden zich ruim 1.200 parkeerplaatsen. De markthal is geïnspireerd op versmarkten in Barcelona, Valencia en Stockholm.

Het dak bestaat uit het grootste kunstwerk ter wereld. Op de binnenkant van de hoefijzervormige boog is de 'hoorn des overvloeds' te zien, gemaakt door Arno Coenen. Het kunstwerk toont levensgrote afbeeldingen van de producten die in de Markthal te koop zijn.

Consument

De consument is zeker bereid zijn portemonnee te trekken voor dergelijk voedsel, zo verwacht Sloot. "De verkoop van biologische voeding groeit jaar op jaar fors en dat ondanks de recessie. We mogen ook wel weer wat meer gaan letten op de kwaliteit van ons dagelijkse voedsel, in de jaren zeventig gaven we daar een kwart van ons inkomen aan uit, nu nog maar zo’n 13 procent."

Volgens Sloot heeft de Markthal een grote kans van slagen. "In Nederland is dit uniek. Het is bovendien heel goed opgezet, doordat het deels ambachtelijk is, maar je er ook dankzij de aanwezigheid van een Albert Heijn bijvoorbeeld, gewoon je toiletpapier kunt kopen. Je kunt alles in een keer halen. Het zou best eens een trend kunnen worden, zo’n bundeling van speciaalzaken."

"De Markthal heeft een enorme aantrekkingskracht", denkt Sloot. "Ook mensen van buiten de stad zullen dit als een uitje zien, als een food experience."

Innovatief concept

Detailhandel Nederland noemt de Markthal Rotterdam in een reactie "een voorbeeld van een innovatief concept in de detailhandel, waarin zowel op de marktvloer als in winkelpanden ondernemers aan de slag kunnen in een architectonisch prachtig vormgegeven omgeving".

"De consument heeft steeds meer behoefte aan een veelzijdig assortiment in een levendige omgeving, de Markthal voorziet in deze behoefte", aldus secretaris vestigingszaken Jildau Schuilenburg.

Markthandelaren

Markthandelaren zijn niet onverdeeld enthousiast over de komst van de Markthal. "Het is een enorme uitdaging voor de ambulante handel, ongetwijfeld zullen er de eerste één tot anderhalf jaar veel extra bezoekers komen. Daar zullen markthandelaren ook van profiteren, daarna zal de dagelijkse werkelijkheid weer gaan gelden", verwacht Henk Achterhuis, voorzitter van branchevereniging CVAH.

"Het voordeel voor de Rotterdamse markt is natuurlijk de lokatie, pal voor de ingang van de hal. Met wat slimme marketingtools moet men optimaal kunnen profiteren", aldus Achterhuis. "De markt is sterk genoeg om de strijd aan te gaan, de echte klappen vallen in de winkels in de directe omgeving."

Andere steden

De Markthal zou in totaal zo’n 175 miljoen euro gekost hebben. Ontwikkelaar Provast liet eerder weten dat het concept zich ook voor andere steden zou lenen.

In Nijmegen wordt inmiddels ook nagedacht over de bouw van een markthal. GroenLinks hoopt in de stad zo’n hal te realiseren, omdat de "binnenstad een belangrijke plek is om te verblijven, die ook veel werk biedt aan mensen".

"Wij hebben vorig jaar een voorstel ingediend, dat is met grote meerderheid aangenomen. We weten alleen nog niet waar we die hal kunnen neerzetten", vertelt raadslid Jos Reinhoudt.

Naast lokale producten denkt Reinhoudt op deze manier ook ambachten te kunnen terughalen naar de binnenstad. "Dan moet je denken aan schoenmakers en reparatiebedrijven. Zo'n markthal kan de aantrekkelijkheid van de binnenstad flink vergroten."