Ondernemers moeten toegang krijgen tot hun dossier bij een bank, zodat ze kunnen zien hoe banken oordelen over hun kredietwaardigheid.

Op die manier kunnen bedrijven beter inschatten of de maatregelen die ze door een bank opgelegd krijgen redelijk zijn. Dat stelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum woensdag.

Volgens Van Hijum is er 'geen evenwicht in de relatie tussen bank en klant', waardoor ondernemers soms het gevoel hebben met hun rug tegen de muur te staan.

Dat geldt in het bijzonder voor bedrijven die in zwaar weer verkeren en zijn overgeheveld naar de afdeling bijzonder beheer.

Ziekenboeg

Bij ondernemingen in de ziekenboeg kunnen banken allerlei maatregelen eisen, zoals een renteopslag of soms zelfs een reorganisatie. Ook kan een bank de lening opzeggen, wat kan leiden tot faillissement.

Bij het meldpunt van het CDA zijn inmiddels tweehonderd klachten binnengekomen van ondernemers in het nauw. Zij stellen vooral dat de geëiste maatregelen buitenproportioneel zijn.

Als bedrijven inzicht hebben in hoe een bank hun kredietwaardigheid beoordeelt, dan kunnen ondernemers dat oordeel en de bijbehorende eisen voorleggen aan een onafhankelijk klachtenmeldpunt, aldus Van Hijum.

Motie

De CDA'er wil deze week tijdens de algemene financiële beschouwingen een motie indienen om banken daartoe te verplichten.